Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: „Între Piedone și AUR este o frăție mai veche”

Cătălin Cîrstoiu are șanse să câștige Primăria Capitalei, dacă va ajunge să aibă susținerea ambilor lideri ai coaliției, crede Remus Pricopie, rectorul SNSPA. Retragerea sa din cursă – în condițiile în care s-ar afla pe un trend ascendent, recuperând până la 23% la cotă de încredere în sondaje – ar fi în interesul USR și PUSL, dar și a anumitor grupuri de interese din PSD și PNL, observă rectorul SNSPA.

În ceea ce-l privește pe Cristian Popescu Piedone, Remus Pricopie spune că acesta nu ar trebui să se asocieze cu AUR, un partid care este legat de Rusia. Despre Nicușor Dan crede că, deși are avantajul primarului în funcție, „nu este votat de oameni”.

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, explică, într-un interviu acordat Aktual24, cum vede el lucrurile în ceea ce privește numirea (Cătălin Cîrstoiu), dar și poziționarea candidaților (Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan) la alegerile pentru Primăria Capitalei.

În opinia sa, nu poate fi vorba despre directive sosite de la Palatul Cotroceni pentru păstrarea sau nu în cursă a lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliției PSD-PNL. Rectorul SNSPA este de părere că șeful statului „este la curent” cu pregătirile electorale care se fac acum, dar că nu se implică în nominalizarea candidaților alianței.  

Retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu ar fi, în schimb, o strategie electorală care este susținută din mai multe zone politice, afirmă Remus Pricopie. În special, ar veni dinspre USR și PUSL, partide care au interesul să scoată un candidat „important, cu șanse la alegeri”.

„Nu exclud ca, în faza a doua, și alte grupuri de interese, inclusiv din PSD și PNL, să se fi alăturat acestui demers”, susține Remus Pricopie, care explică și cum, în interiorul partidelor – iar PSD și PNL nu sunt excepții – există mai multe grupuri cu interese „convergente și divergente”.

Conform rectorului SNSPA, medicul Cîrstoiu ar fi reușit, în mai puțin de 20 de zile, să ajunga la o intenție de vot de 23%. Ceilalți doi candidați – Nicușor Dan și Piedone – „au scăzut destul de mult”, iar pe acest fond ar exista temerea că medicul Cîrstoiu va fi un candidat care va pune probleme în campanie. „Strică jocurile unora”, spune Remus Pricopie.

Rectorul SNSPA crede, în concluzie, că dacă va fi susținut de cei doi lideri, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, și va ajunge să-și depună oficial candidatura, Cîrstoiu „are șanse să câștige alegerile pentru Primăria Municipiului București”. În opinia sa, medicului Cîrstoiu îi mai trebuie, pe lângă susținere, și „mai multă substanță”, anume un proiect „coerent” pentru București și „o mai atentă comunicare publică pe temele sensibile”.

Întrebat, totuși, despre investigațiile de presă care au scos în evidență incompatibilitatea sa, Remus Pricopie a răspuns că instituțiile statului sunt cele care trebuie să se pronunțe în acest caz, în speță Agenția Națională de Integritate.

Ce șanse ar avea Piedone și Nicușor Dan

Legat de scenariul ca AUR să renunțe la candidatul propriu – Mihai Enache, plasat slab în sondaje – și să-l susțină pe Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, rectorul SNSPA spune că între cele două partide, la nivelul Bucureștiului, există „o frăție mai veche”. Dar că ar fi o strategie greșită din partea PUSL să se asocieze cu AUR, „o formațiune pseudo-politică, asociată cu Rusia și cu tehnicile KGB de manipulare”.

„În opinia mea, Piedone nu trăiește în secolul XXI, ci undeva într-un fel de Sicilie a anilor 1970. Acesta este stilul său de lucru, modul de a se raporta la bucureșteni”, crede Remus Pricopie despre primarul de la Sector 5.

În ceea ce-l privește pe Nicușor Dan, rectorul SNSPA spune că el vine cu avantajul primarului în funcție – poate prezenta o serie de realizări, în campanie – dar că acesta nu ar fi votat de oameni. „70% dintre cei care ar veni la vot nu-l susțin. Mai apare un alt element: de la lansarea publică a medicului Cîrstoiu, Nicușor Dan scade în sondaje”, susține Remus Pricopie.

În altă ordine de idei, rectorul SNSPA remarcă faptul că, în precampanie, se vorbește foarte mult despre persoane, candidați, dar nu se vorbește aproape deloc despre București. „Fotoliul de primar nu este un premiu pentru unul dintre cei înscriși în competiție, ci trebuie să se vină cu un pachet de soluții pentru viitorul Bucureștiului”, susține Remus Pricopie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *