Turcia a decis să-l sprijine pe Mark Rutte la șefia NATO

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, relatează Reuters, citând diplomați ai NATO pentru agenția olandeză ANP, potrivit Agerpres.

Turcia era unul din cele patru state membre ale Alianţei care nu îşi anunţaseră încă sprijinul pentru Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

Membri precum SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat deja că îl susţin pe Rutte, menţionează Reuters.

Potrivit AFP, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit vineri cu Mark Rutte, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

Cu acest prilej, Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei.

Erdogan a mai spus că este ‘imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor”.

Referirea lui Erdogan ar fi la achiziția a 40 de avioane F-16, în valoare de 23 miliarde de dolari, cerere făcută în octombrie 2021. După ce Turcia a ratificat aderarea Suediei la NATO, Congresul SUA a dat undă verde acestei achiziții de avioane de vânătoare F-16.

În cursa pentru șefia NATO, se află și președintele României, Klaus Iohannis.

Decizia privind viitorul secretar general al NATO trebuie să se ia înainte de summitul din iulie, de la Washington.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *