Realegerea lui Putin, între felicitările aliaților și criticile Occidentului

Aliaţii preşedintelui rus Vladimir Putin au salutat imediat realegerea sa cu peste 87% din voturi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Realegerea dumneavoastră dovedeşte sprijinul deplin al ruşilor”, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping într-un mesaj de felicitare adresat omologului său.

Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, „l-a felicitat sincer pe Vladimir Putin pentru victoria sa solidă şi realegerea în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse”.

Duminică seara, liderii din Venezuela, Nicaragua, Cuba şi Bolivia l-au felicitat la rândul lor pe Putin. De asemenea, liderii mai multor republici foste sovietice l-au felicitat pe Putin pentru realegere.

„Este un rezultat impresionant”, a reacţionat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care a adăugat că l-a sunat luni dimineaţă pe Putin pentru a-l felicita personal, în numele întregului popor belarus. Lui i s-au alăturat președinții din Kazahstan, Tadjikistan, Kârgâstan, Uzbekistan.

Şi preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, l-a sunat pe omologul său rus pentru a-i ura succes în următorul mandat prezidenţial, al cincilea.

Reacția Occidentului

De partea cealaltă, realegerea lui Putin a fost criticată puternic de Occident. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că alegerile prezidenţiale ruse nu au „nicio legitimitate”.

Londra a deplâns absenţa unor alegeri „libere şi corecte” în Rusia, prin ministrul britanic de externe, David Cameron.

Norvegia a transmis că”aşa-numitele alegeri din Rusia nu s-au desfăşurat nici liber, nici corect”.

Polonia a punctat, duminică, că alegerile din Rusia au avut loc „într-un context de represiune severă” şi în regiunile ocupate ale Ucrainei, încălcând dreptul internaţional.

Același lucru a susținut și Cehia, ministrul de externe al acestei țări, Jan Lipavsky, şi-a exprimat speranţa că „într-o zi ruşii vor vota în alegeri libere şi democratice”.

Tot duminică, ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a declarat că „alegerile din Rusia nu au fost nici libere, nici corecte şi „au implicat, de asemenea, teritorii ucrainene ocupate ilegal”.

Franța a transmis, de asemenea, că nu au fost îndeplinite „condiţiile pentru alegeri libere, pluraliste şi democratice” în Rusia.

Germania a denunţat la rândul său scrutinul, spunând că a fost vorba de „alegeri fără opţiuni”.

Lituania, prin ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a condamnat scrutinul, spunând că, „într-o atmosferă fără libertate, cu siguranţă nu pot avea loc alegeri”.

De la Washington, Consiliul de Securitate de la Casa Albă a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, că „este evident că alegerile nu sunt nici libere, nici corecte, dat fiind faptul că Putin a trimis la închisoare oponenţi politici şi i-a împiedicat pe alţii să candideze împotriva sa”.

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană la Bruxelles, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că realegerea lui Putin s-a bazat pe „represiune şi intimidare” şi „nu a fost un scrutin liber şi corect”.

De asemenea, UE a subliniat într-un comunicat că nu va recunoaşte rezultatul alegerilor „ilegale” care au avut loc în teritoriile ucrainene controlate de Rusia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *