Parchetul European: România, locul doi la fraudarea banilor UE

Raportul Parchetului European va fi prezentat, astăzi, în fața Parlamentului European. Conform bilanțului, în anul trecut, Parchetul condus de Codruța Kovesi a investigat 1.371 de dosare, cu un prejudiciu adus la bugetul comunitar de 12,28 miliarde de euro.

Față de 2022, numărul proceselor deschise de EPPO este în creștere, cu aproape 150 de dosare.

Clasamentul statelor care au fost vizate cel mai mult de anchetele EPPO este deschis de Italia. În această țară, au fost instrumentate nu mai puțin de 556 de dosare, cu un prejudiciu total de 6 miliarde de euro.

Pe locul doi privind fraudele din bani europeni, se află România. Urmează Germania – cu un prejudiciu de 1,74 miliarde de euro, apoi Slovacia – peste 480 milioane de euro și Grecia – peste 460 milioane de euro.

În România, EPPO a deschis 215 dosare – prejudiciul adus de țara noastră la bugetul UE fiind de 1,87 miliarde de euro.

Se remarcă, potrivit raportului, că cele mai multe investigații ale EPPO în România (peste 40%) vizează fraude legate de achiziții fictive din fonduri europene, în timp ce 30% din cazuri sunt pentru fraudarea licitațiilor de achiziții. Alte fraude anchetate de procurorii europeni vizează venituri obținute din TVA, corupție sau dobândirea de foloase necuvenite.

În urma anchetelor deschise de EPPO, 29 de persoane au fost deja inculpate în România, iar șapte au fost condamnate definitiv.

Spre comparație, Bulgaria, țara despre care se spune că are cea mai mare corupție, a atras atenția EPPO în 107 dosare, cu un prejudiciu de 405 milioane de euro, cu mult în scădere față de anii anteriori (locul 6).

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *