Președinta Comisiei Europene vrea energii regenerabile în locul gazelor rusești

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat, astăzi, ţările membre ale Uniunii Europene să investească în energii regenerabile pentru a spori independenţa blocului comunitar de gazele ruseşti, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Energia regenerabilă ne face mult mai independenţi de gazele ruseşti. Anul trecut, am adăugat 34 de gigawaţi capacitate de energie regenerabilă mixului energetic al UE, economisind astfel 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Toate ţările UE trebuie să depună eforturi în acest domeniu şi să profite de oportunităţile de investiţii ale planului Repower EU”, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a indicat, de asemenea, reducerea consumului de energie prin înlocuirea aparatelor ineficiente cu echivalentele lor mai eficiente.

Preşedinta Comisiei Europene a salutat săptămâna trecută faptul că ţări membre ale UE precum Spania, Slovenia, Italia sau Bulgaria au introdus măsuri de restricţionare a consumului de energie.

Noile reguli la nivelul Uniunii Europene impun ca, până la 1 noiembrie, depozitele de gaze să fie umplute la minimum 80% din capacitate. În acest moment, depozitele de gaze din Uniunea Europeană sunt umplute deja în proporție de 76,92%.

Portugalia și-a umplut la capacitate maximă depozitele, fiind urmată de Polonia, cu 99,35% din capacitate atinsă, Danemarca – 93,18%, Suedia – 90,8% și Franța – 88,97%.

În ciuda temerilor legate de o penurie a gazelor, după ce Gazprom a redus semnificativ livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, Germania și-a asigurat stocuri de 79,54%. Spania și-a asigurat stocuri de gaze în proporție de 82,41%, iar Italia – de 78,96%.

La polul opus, Letonia – 55,35% și Bulgaria – 57,5% se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește stocurile de gaze, fiind urmate de Ungaria – cu 60,21% și Croația – 68,9%.

România și-a umplut depozitele – reprezentate de cele șase depozite subterane de gaz, România aflându-se printre statele europene care dispun de mari depozite pentru stocarea gazelor – la 68,53% din capacitate.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *