Parlamentul European: Sancțiuni mai dure pentru infracțiunile de mediu

Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European a aprobat în unanimitate adăugarea unor noi infracțiuni pe lista infracțiunilor de mediu care se pedepsesc la nivelul UE.

Lista actualizată va include acum comerțul ilegal cu lemn, epuizarea ilegală a resurselor de apă, poluarea cauzată de nave, încălcări ale legislației UE privind substanțele chimice, cultivarea organismelor modificate genetic, comportamente care provoacă incendii forestiere și încălcări care contribuie la pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat.

Deputații europeni doresc ca infracțiunile care duc la moartea sau vătămarea sănătății și care aduc daune substanțiale mediului să fie pedepsite cu cel puțin 10 ani de închisoare, restul fiind pasibile de patru sau șase ani, în funcție de amploarea, gravitatea și durata lor. De asemenea, aceștia au crescut severitatea sancțiunilor pentru încălcări ale mediului corporativ. În loc de recomandarea inițială a Comisiei de 5%, deputații europeni solicită acum amenzi de cel puțin 10% din veniturile medii globale ale unei companii, din ultimii trei ani fiscali.

Împreună cu acuzațiile penale, întreprinderile ar trebui să se confrunte și cu alte sancțiuni, inclusiv suspendarea licenței sau restricții privind accesul la fonduri publice.

Nu în ultimul rând, conform principiului „poluatorul plătește”, companiile responsabile trebuie să depună eforturi pentru a repara daunele aduse mediului, să plătească despăgubiri victimelor și să acopere toate costurile legale. Mai mult, deputații europeni au modificat termenul de prescripție al infracțiunilor, astfel încât acesta să înceapă din momentul în care acestea sunt descoperite, mai degrabă decât atunci când a avut loc efectiv infracțiunea.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *