Parlamentul European critică involuțiile democratice din Grecia, Spania și Malta

Deputații europeni și vicepreședinta Comisiei, Věra Jourová, au examinat involuțiile democratice din Grecia, Spania și Malta, în timpul unei dezbateri privind statul de drept.

Membrii forului european au votat o rezoluție privind evaluarea statului de drept și a stării generale a valorilor UE.

Raportul Comisiei Europene privind statul de drept în UE

Rezoluția Parlamentului European apreciază îmbunătățirile aduse instrumentului de raportare anuală al Comisiei, multe dintre acestea fiind în conformitate cu sugestiile anterioare făcute de Parlament. Dar deputații europeni propun ca sfera analizei să fie extinsă pentru a cuprinde întregul spectru al valorilor UE.

Aceștia își exprimă îngrijorarea în special pentru libertatea și pluralismul presei și avertizează că, atât timp cât instituțiile nu trag la răspundere oficialii corupți, jurnaliștii vor continua să se confrunte cu amenințări și pericole.

Rezoluția regretă lipsa recomandărilor referitoare la utilizarea ilegală de către statele membre a programelor de spionaj și deplânge politizarea justiției în unele țări.

Situația Greciei, Spaniei și a Maltei

Discuția cu privire la Grecia s-a concentrat pe independența judiciară, corupția și monitorizarea jurnaliștilor, a oponenților politici și a altor persoane cheie.

Deputații au examinat modificările legislative, independența judiciară și dificultatea de a face numiri în consiliul național al justiției în cazul Spaniei.

În ceea ce privește Malta, principalele motive de dispută au fost cultura politică generală a țării, lupta împotriva corupției și anchetele și urmăririle penale în jurul uciderii lui Daphne Caruana Galizia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *