Noi sancțiuni împotriva Rusiei: Importurile de diamante și sectorul petrolifer, vizate în cel de-al 12-lea pachet UE

Uniunea Europeană (UE) este pe cale să ajungă la un acord privind cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit informațiilor furnizate de patru surse diplomatice europene, citate luni de Reuters. Noul set de măsuri se concentrează pe interzicerea importurilor de diamante din Rusia și introduce noi reguli referitoare la petrolul rusesc.

Majoritatea sancțiunilor vizează interzicerea diamantelor non-industriale rusești, cu o atenție deosebită acordată diamantelor naturale sau sintetice și bijuteriilor. Comisia Europeană a propus aceste măsuri la mijlocul lunii noiembrie, afirmând că Moscova ar finanța parțial campania militară împotriva Ucrainei prin comerțul său profitabil cu diamante, evaluat la 4-5 miliarde de dolari anual.

Cu toate acestea, Belgia a exprimat reticențe față de aceste sancțiuni și a propus soluții, inclusiv un ”sistem de marcă” pentru a face sancțiunile mai eficiente, fără a afecta negativ propria industrie a diamantelor, extrem de profitabilă la Anvers, în nord-vestul Belgiei.

Textul care urmează să fie adoptat de Consiliu include, de asemenea, măsuri mai dure privind verificarea prețului tranzacționării petrolului rusesc. Comisia Europeană propune, de asemenea, extinderea sancțiunilor asupra gazului petrol lichefiat (GPL), butan și propan, utilizate în special pentru încălzire.

Cu toate acestea, Parlamentul European a solicitat o interdicție totală asupra importurilor de gaz natural lichefiat (GNL), o propunere încă neimplementată de Executivul UE. Raportul unei organizații neguvernamentale publicat în august arată că UE și-a majorat importurile de GNL cu 40% în primele șapte luni ale anului, ajungând la 5,29 miliarde de euro.

În proiectul propus de Comisia Europeană, companiile din UE sunt obligate să-și convingă partenerii să semneze contracte care interzic re-exportul către Rusia, o măsură menită să sporească eficacitatea sancțiunilor. Prevederea va afecta și contractele preexistente, cu o fază tranzitorie, conform surselor diplomatice europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *