Se creează sistemul de certificare UE pentru eliminarea dioxidului de carbon

Comisia Europeană a salutat astăzi acordul provizoriu între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene cu privire la primul cadru voluntar de certificare la nivelul UE pentru eliminările dioxidului de carbon. Acest cadru inovator va promova tehnologiile avansate de eliminare a dioxidului de carbon și agricultura carbonului, reprezentând un pas crucial către atingerea obiectivelor UE în domeniul climatic, mediului și poluării.

Noul cadru va stabili norme clare pentru certificarea:

  • Agriculturii carbonului, inclusiv refacerea pădurilor, utilizarea eficientă a îngrășămintelor și alte practici agricole inovatoare;
  • Eliminărilor industriale de carbon, cum ar fi bioenergia cu captare și stocare a dioxidului de carbon sau captarea directă a dioxidului de carbon din aer;
  • Lipirii carbonului în produse și materiale durabile, precum materialele de construcție pe bază de lemn sau cărbune biologic.

Acest cadru de certificare va sprijini eforturile UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, asigurând că eliminările de dioxid de carbon sunt transparente, autentice și contribuie la obiectivele mai largi de durabilitate. Un registru al UE, implementat în decursul a 4 ani, va oferi transparență sporită privind eliminările certificate de dioxid de carbon.

Prin acord, s-au stabilit criterii pentru certificare, garantând că eliminările de dioxid de carbon sunt cuantificate corect, stocate pe termen lung și contribuie la obiectivele de durabilitate și biodiversitate. Acest sistem va preveni dezinformarea ecologică și va crea noi oportunități de afaceri, beneficiind fermierilor, silvicultorilor și producătorilor de materiale durabile.

Pe lângă impactul asupra mediului, cadrul de certificare va deschide calea pentru noi oportunități economice prin scheme private și sprijin din partea sectorului public, precum și avantaje comerciale pentru practicile ecologice. Aprobarea formală din partea Parlamentului European și a Consiliului UE va aduce această legislație în vigoare, consolidând angajamentul UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *