România – NATO, 20 de ani. Aniversare la MApN

Ministerul Apărării Naţionale organizează, astăzi, un eveniment care marchează împlinirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO. La eveniment, participă preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, oficiali politici şi militari din ţară şi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

„România este o ţară sigură. Da, asta spunem astăzi datorită Armatei României şi datorită Alianţei la care am aderat în urmă cu 20 de ani. Aceasta este una dintre cele mai mari realizări pe care România le-a făcut în ultimele decenii. România a arătat lumii întregi cum o ţară trecută prin decenii de comunism şi de tranziţie dificilă a reuşit să se transforme într-o democraţie consolidată şi într-un aliat de încredere al NATO”, a afirmat Nicolae Ciucă, la evenimentul „România – NATO, 20 de ani”, organizat de Ministerul Apărării Naţionale.

20 de ani

România a fost invitată să adere la Alianţă la Summitul NATO de la Praga din noiembrie 2002. La acel moment, au fost invitate şapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

Pe 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004 de ceremonia arborării oficiale a drapelului ţării noastre la sediul NATO.

După 20 de ani, România este un aliat principal al NATO pe flancul de est, la Marea Neagră, în imediata apropiere a unui conflict deschis de Federația Rusă în Ucraina vecină.

Candidatura lui Klaus Iohannis

Evenimentul de astăzi comportă și o altă semnificație, în condițiile în care șeful statului, aflat pe final de mandat, și-a anunțat candidatura pentru șefia NATO și ar putea fi transmise mesaje revelatoare în acest sens.

Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, într-o conferință alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, că nu intenționează să se retragă din cursă în favoarea olandezului Mark Rutte, considerând că are „șase rezonabile” pentru a fi și ales.

Media internațională notează că sunt trei țări care și-au exprimat clar susuținerea pentru președintele român – Turcia, Ungaria și Slovacia. Există un curent de opinie că și aceste țări, la care se va adăuga și România, vor ceda, în cele din urmă, în numele unității NATO și vor sfârși prin a-l susține pe Mark Rutte, care are o mai mare susținere în rândul aliaților, inclusiv SUA.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *