Mafia italiană primește o lovitură istorică

Justiția italiană a dat o lovitură istorică mafiei. Peste 200 de persoane au fost condamnate luni în Italia la pedepse de până la 30 de ani de închisoare, la sfârşitul unui „mega-proces” împotriva ‘Ndrangheta, cea mai puternică organizaţie mafiotă din peninsulă, relatează AFP conform Agerpres.

Din cei 338 de inculpaţi care s-au prezentat în primă instanţă în faţa tribunalului din Lamezia Terme (sud), 207 au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, în timp ce 131 au fost achitaţi.

Parchetul a cerut în total aproape 5.000 de ani de închisoare împotriva membrilor mafiei, precum şi a complicilor lor – funcţionari publici, aleşi locali şi chiar ofiţeri de poliţie de rang înalt.

Condamnările, citite de judecătoarea Brigida Cavasino, merg de la câteva luni până la 30 de ani de închisoare, pedeapsă primită de patru persoane.

Unul dintre cei mai importanţi inculpaţi, fostul senator Giancarlo Pittelli, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat la 11 ani de închisoare, în timp ce procuratura ceruse o pedeapsă de 17 ani.

‘Ndrangheta, cu sediul în Calabria, o regiune foarte săracă situată în sudul Italiei, este cea mai bogată şi cea mai puternică dintre grupările mafiote italiene.

Prezentă în aproximativ patruzeci de ţări, ea exercită o influenţă sufocantă asupra Italiei, infiltrandu-se şi corupând administraţia, în timp ce îşi impune legea de fier asupra populaţiei.

Din ianuarie 2021, trei judecători au audiat timp de mii de ore martori, între care se numără şi circa 50 de mafioţi care au devenit colaboratori ai justiţiei, în legătură cu activităţile familiei Mancuso şi ale asociaţilor acesteia, un important clan al ‘Ndrangheta care controlează provincia Vibo Valentia.

Acest mega-proces, organizat în condiţii stricte de securitate într-un buncăr din oraşul Lamezia Terme, este cel mai important împotriva mafiei din ultimii 30 de ani.

Acuzaţiile au fost numeroase: asociaţie mafiotă, trafic de droguri, extorcare, camătă, spălare de bani.

În cadrul procesului, acuzaţii au detaliat modul violent de funcţionare a ‘Ndrangheta, controlul acesteia asupra populaţiei locale, extorcarea, trucarea licitaţiilor şi fraudarea alegerilor, achiziţionarea de arme etc.

Ei au dezvăluit secrete despre ascunzătorile de arme din cimitire sau despre ambulanţele folosite pentru transportul drogurilor şi au devoalat modul în care apa municipală a fost deviată către plantaţii de marijuana.

Experţii estimează că în prezent ‘Ndrangheta, formată din circa 150 de familii calabreze, realizează o cifră de afaceri anuală de aproximativ cincizeci de miliarde de euro în întreaga lume.

Facebook

Comentarii

80 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *