94% din elevii români sunt mândri că România e în UE

Potrivit unui studiu realizat de International Civic and Citizenship Education Study (ICCS) în 2022, elevii români exprimă încredere și optimism în ceea ce privește Europa și statutul României în Uniunea Europeană.

Încrederea în Europa

Cifrele relevă că marea majoritate a elevilor români (97%) se consideră europeni, iar 94% sunt mândri că țara lor este membră a Uniunii Europene. Aceste cifre depășesc media țărilor participante la studiu.

Studiul mai arată că aproape 7 din 10 elevi români au încredere în instituțiile europene, în timp ce în jur de 4 din 10 acordă același nivel de încredere Guvernului României.

Cooperarea în Uniunea Europeană

96% dintre elevii români susțin libertatea de a lucra oriunde în UE. De asemenea, majoritatea cred că în viitor, țările europene vor coopera mai bine (88%) și că democrația europeană va deveni mai puternică (79%). Cu toate acestea, 67% dintre ei exprimă îngrijorare cu privire la influența tot mai mare a unui număr mic de oameni bogați asupra politicii europene.

Educația despre Europa

82% dintre elevii români afirmă că au învățat despre Uniunea Europeană la școală, iar 78% dintre profesori se consideră pregătiți să predea acest subiect. Aproape 8 din 10 elevi români ar participa la alegerile europarlamentare din 9 iunie, depășind media ICCS de aproximativ 6 din 10.

Pace în Europa și crearea unei armate europene

71% dintre elevii români cred că, pe viitor, va exista pace în Europa, un procent mai mare decât media rezultatelor din celelalte țări participante (57%). Interesant este faptul că elevii din România, Franța și Spania susțin în proporție de 91% crearea unei armate europene.

Participanți și concluzii

Studiul a inclus elevi dintr-o varietate de țări, cu vârsta medie de aproximativ 14 ani, inclusiv din România, Bulgaria, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Croația, Slovenia, Italia, Spania, Franța, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Malta și două regiuni din Germania.

De asemenea, s-a constatat că elevii din familii mai înstărite susțin într-o mai mare măsură libertatea de circulație și luarea de politici comune la nivelul Uniunii Europene.

Sursa: Edupedu.ro

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *