Aproximativ 650.000 de barili vor fi aduși de compania italiană Eni (ENI.MI) din Venezuela. Acest transport reprezintă primul export de țiței către Europa în ultimii doi ani, după ce țara a fost sancționată de S.U.A în 2020.
Departamentul de Stat al SUA a trimis scrisori către Eni și Repsol din Spania (REP.MC) în mai, prin care li s-a autorizat importul de țiței venezuelean ca o modalitate prin care țara își va achita o parte din datoriile în valoare de miliarde de dolari și dividende neplătite de țara care este de asemenea și membră OPEC.
Interdicția de export de țiței a fost aplicată în 2020 în mijlocul campaniei de „presiune maximă” asupra Venezuelei a fostului președinte american Donald Trump, care încerca prin această sancțiune să îl înlăture pe președintele Maduro.
Astfel după ridicarea acestei restricții cele două companii energetice europene, care au asociații în comun cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot contabiliza încărcăturile de țiței pentru datorii neplătite și dividende întârziate.
Se așteaptă că acest transport de marfă să fie livrată de către PDVSA, , la sfârșitul acestei luni, urmând ca Eni să vândă o parte din țiței companiei spaniole Repsol pentru rafinăriile sale Cartagena și Bilbao, urmând ca produsul finit să fie distribuit mai apoi pe tot teritoriul Europei.
Anamaria Kopornyai-Toth