Parlamentul European adoptă reforma pieței energiei electrice

Într-un moment în care prețurile la energie au explodat din cauza problemelor de aprovizionare cu gaze, generate de războiul Rusia în Ucraina, Parlamentul European a adoptat joi o nouă reformă pentru a ameliora această problemă.

Principalele aspecte ale reformei includ introducerea „contractelor pentru diferență”, menite să încurajeze investițiile în energie, fie din surse regenerabile, fie din energie nucleară. Aceste contracte implică compensarea producătorilor în cazul scăderii prețurilor de pe piață și colectarea plăților de la aceștia în cazul creșterii prețurilor. Astfel, se creează un mecanism care stimulează stabilitatea și predictibilitatea în sectorul energetic.

Furnizorilor nu li se va permite să modifice unilateral termenii unui contract.

De asemenea, reforma vine cu măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili, care vor beneficia de un mecanism care va împiedica furnizorii să întrerupă aprovizionarea cu energie electrică în situații critice. Aceste măsuri vor ajuta la asigurarea unei distribuții echitabile a energiei și protejarea cetățenilor împotriva fluctuațiilor bruște ale prețurilor.

O altă inovație importantă este introducerea unui mecanism de declarare a unei eventuale crize a prețurilor energiei electrice la nivel regional sau la nivelul întregii UE. Aceasta va permite statelor membre să ia măsuri temporare pentru a stabili prețurile și a proteja IMM-urile și marii consumatori industriali de energie în fața impactului prețurilor ridicate.

Reforma, care a fost aprobată cu o largă majoritate de voturi în Parlamentul European, este văzută ca un pas crucial în democratizarea pieței energiei electrice și în gestionarea eficientă a crizelor energetice. Cu toate acestea, următorul pas este adoptarea oficială a legislației de către Consiliu, pentru ca măsurile să intre în vigoare și să înceapă să producă efecte în întreaga UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *