Doi ani de război: SUA și UE, principalii aliați ai Ucrainei

În cei doi ani de război, ajutorul american pentru Ucraina s-a ridicat la 76 de miliarde de dolari, potrivit Agerpres.

La această sumă, s-a adăugat și contribuţia UE în ansamblul său, care a depăşit 100 de miliarde de euro, amintea recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Este vorba despre un sprijin „uriaş”, consideră preşedinta Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso, care depăşeşte Planul Marshall.

Un sprijin despre care Occidentul spune că nu va scădea şi că va continua să fie acordat Ucrainei „atât timp cât este nevoie”, în pofida faptului că se vorbește, tot mai mult, despre oboseala Occidentului în a susține efortul de război al Ucrainei.

Statele Unite au jucat un rol cheie prin ajutoarele oferite Ucrainei în doi ani de război. SUA au fost unul dintre principalii aliaţi ai Ucrainei, oferindu-i ajutor în diverse domenii.

Alţi aliaţi, inclusiv cei mai mulţi membri ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ai Uniunii Europene (UE), au oferit, de asemenea, pachete importante de ajutor Ucrainei.

Cu toate acestea, asistenţa americană a fost crucială pentru ca Ucraina să reziste agresiunii Rusiei.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a deblocat în total peste 76 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă acordată Ucrainei între 24 februarie 2022 şi 7 decembrie 2023, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială din Germania. 

În domeniul ajutorului militar, Statele Unite se remarcă drept principalul furnizor al Ucrainei, contribuind cu peste 47 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2023.

O cifră care depăşeşte suma cumulată a contribuţiilor făcute de Germania, Regatul Unit, Norvegia şi Danemarca, principalele ţări donatoare pentru Ucraina.

Primul sistem de apărare antiaeriană american Patriot a fost livrat Ucrainei în aprilie 2023.

În plus, Pentagonul a furnizat peste două milioane de obuze de artilerie de 155 de milimetri, tipul de muniţie cel mai folosit în acest conflict.

În 2023, Statele Unite au autorizat trimiterea de rachete ATACMS, capabile să lovească ţinte aflate la mai mult de 300 de kilometri distanţă. De asemenea, SUA au dat undă verde livrării tancurilor Abrams şi a aeronavelor F-16 către Ucraina.

UE a oferit Ucrainei cu peste 85 de miliarde de euro, de la începutul războiului. Această sumă nu include contribuţiile individuale ale statelor membre ale UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *