Criza educațională a copiilor ucraineni

Marți, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a emis un avertisment cu privire la viitorul parcursului școlar al copiilor ucraineni, subliniind că aceștia se confruntă acum cu devastatoarea invazie rusă, după doi ani de pandemie. Directorul regional al Fondului pentru Europa și Asia Centrală, Regina De Dominicis, a semnalat că aproximativ 6,7 milioane de tineri cu vârste cuprinse între trei și 18 ani sunt expuși riscurilor majore pentru educație și formare.

În contextul invaziei ruse și al conflictului armat din Ucraina, copiii care rămân în zona ocupată și cei care au fost nevoiți să fugă, se confruntă cu încă un an școlar perturbat. Fondul UNICEF a avertizat că războiul și exilul pun în pericol viitorul educațional al acestor tineri, iar consecințele asupra competențelor lor lingvistice, inclusiv în limba ucraineană, sunt deja evidente. În plus, atacurile asupra școlilor au continuat să se desfășoare, creând o situație de suferință profundă pentru copii și privându-i de locurile sigure în care pot învăța.

Oficialii UNICEF au subliniat că mulți dintre copiii ucraineni și-au pierdut parțial abilitățile de învățare din cauza turbulențelor recente și a lipsei de continuitate în procesul educațional. După o vizită în Ucraina, un reprezentant al UNICEF a evidențiat impactul negativ al evenimentelor recente asupra copiilor și a îndemnat comunitatea internațională să acționeze pentru a le asigura accesul la educație de calitate.

Situația nu este mai bună nici pentru copiii ucraineni care au trebuit să își părăsească țara. UNICEF a semnalat că mai mult de jumătate dintre acești tineri nu au fost încă înscriși în sistemul educațional al țărilor gazdă, din cauza barierelor lingvistice sau a dificultăților de transport. Acest lucru pune în pericol nu doar parcursul lor școlar, ci și integrarea lor în noile comunități și societăți.

Facebook

Comentarii

51 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *