Controverse între instituțiile UE și Kovesi

Comisia Europeană, Parlamentul European și alte instituții ale Uniunii Europene au evitat să raporteze potențiale cazuri de fraudă către EPPO, parchetul european condus de Laura Codruța Kövesi.

Potrivit unui articol publicat de site-ul de investigații Follow the Money, aceste instituții contestă estimările ridicate ale lui Kovesi cu privire la fraude și acuză utilizarea unor standarde diferite în evaluarea situației.

Procurorul-șef european a subliniat necesitatea unui buget mai mare pentru a contracara grupurile de crimă organizată care se folosesc de fondurile UE. EPPO a demarat investigații și urmăriri penale în iunie 2021, cu sute de cazuri analizate în legătură cu utilizarea incorectă a banilor UE. În ultimul său raport anual, EPPO a dezvăluit demararea a 1.371 de anchete noi în 2023, cu un prejudiciu estimat la peste 12 miliarde de euro.

Laura Codruța Kövesi a subliniat faptul că bugetul și estimările inițiale ale EPPO au fost subestimate. Aceasta a argumentat că, deși estimările inițiale prevedeau un număr mult mai mic de cazuri de fraudă, realitatea indică o situație mult mai gravă. Mai mult, Kövesi a indicat o discrepanță semnificativă între cifrele raportate de instituțiile UE și cele identificate de EPPO în anchetele sale.

EPPO a evidențiat și o rată minimă de raportare a fraudelor cu fonduri din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) din partea instituțiilor UE, cu doar șapte rapoarte de infracțiuni primite de la Comisia Europeană și zero de la Parlamentul European.

Procurorul-șef european a reiterat angajamentul său față de integritate și independență, subliniind că EPPO este determinat să lupte împotriva fraudei și corupției indiferent de presiunile politice sau de instituții. Aceste declarații vin în contextul unei creșteri a activității infracționale în Europa, cu accent pe frauda financiară și corupție.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *