Crește contrabanda cu țigări: Producătorii critică poziția UE

Sistemul de depistare și urmărire inițiat de UE pentru produsele din tutun, al cărui obiectiv era reducerea contrabandei, a fost criticat de companiile de tutun.

Conform raportului anual KPMG, susținut de industria tutunului, consumul ilegal de tutun în UE a crescut cu 3,9%, sau 1,3 miliarde de țigări, în 2021, după ce a înregistrat o creștere de 2,3% în 2020.

Ca parte a Directivei privind produsele din tutun (DPT), Comisia Europeană a adoptat în 2017 un sistem de depistare și urmărire (Track & Trace), care, potrivit comisarului pentru sănătate de la acea vreme, Vytenis Andriukaitis, ar fi trebuit să ajute la combaterea contrabandei cu țigări.

Cu toate acestea, un răspuns al actualului comisar pentru sănătate, Stella Kyriakides, la o întrebare parlamentară a transmis mesaje confuze despre rolul acestui sistem.

„Sistemul colectează informații care se referă exclusiv la lanțul de aprovizionare legal al produselor din tutun, inclusiv țigările și tutunul de rulat. Sistemul nu oferă nicio informație cu privire la comerțul ilicit cu aceste tipuri de produse”, a declarat aceasta.

Ca răspuns la declarațiile lui Kyriakides, Peter Van Der Mark, secretarul general al Asociației Europene pentru Tutun (ESTA) a adăugat că: „Comisia nu a evaluat niciodată sistemul și nu a împărtășit niciodată informații specifice cu privire la rezultatul acestuia, deoarece executivul a realizat că ipotezele care stau la baza sistemului au fost incorecte.”

Van Der Mark susține că sistemul nu a reușit să-și atingă obiectivul „declarat” de a reduce comerțul ilegal.

„Aproape 100 de fabrici ilegale de tutun au fost demolate numai în UE în 2021, ceea ce indică faptul că producția ilegală în UE este în creștere. În plus, există puține dovezi care să sugereze că comerțul ilicit a scăzut de la implementarea sitemului Track & Trace.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *