Comisia Europeană alocă 1,23 miliarde de euro pentru sănătatea mintală în UE

Comisia Europeană a anunțat planurile sale de a aloca 1,23 miliarde de euro din bugetul UE pentru a aborda problemele de sănătate mintală.

Această inițiativă vine ca răspuns la necesitatea urgentă de a combate stigmatizarea și discriminarea legate de sănătatea mintală și de a oferi sprijin accesibil celor care au nevoie. Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat importanța eliminării barierelor și asigurării că toți cei care caută ajutor au resursele necesare.

Încă înainte de pandemia de Covid-19, problemele de sănătate mintală afectau deja aproximativ 84 de milioane de oameni în Uniunea Europeană. Pandemia a sporit și mai mult aceste probleme, agravate de războiul din Ucraina, anxietatea legată de schimbările climatice și inflația galopantă.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a denumit aceasta o „epidemie tăcută” și a subliniat agravarea situației. Statisticile arată că una din șase persoane din UE se confruntă cu probleme de sănătate mintală, singurătatea afectează o sfert din populație, iar sinuciderea ocupă locul doi în clasamentul cauzelor de deces printre tinerii europeni, fiind depășită doar de accidentele rutiere.

Comisia Europeană își propune să acorde prioritate prevenirii, îmbunătățirii accesului la servicii de sănătate mintală de înaltă calitate și accesibile, facilitării reintegrării în societate după recuperare și stimulării cercetărilor privind sănătatea creierului.

Recunoscând prevalența stresului la locul de muncă și impactul său negativ asupra angajaților, Comisia va aborda și epuizarea profesională prin creșterea gradului de conștientizare și colaborarea cu companiile pentru a aborda această problemă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *