Clujul a câștigat premiul 1, pe categorii, al concursului Noul Bauhaus European

Transformarea pădurii Făget, din apropierea Clujului – un areal verde de 40 de hectare – într-un parc periurban, în care locuitorii să se poată relaxa, dar în același timp să și protejeze natura (fiind și un sit Natura 2000), a atras atenția juriului prestigiosului concurs Noul Bauhaus European, lansat în 2021 de Comisia Europeană.

Din cei 49 de finaliști, au fost selectate 20 de proiecte, printre acestea regăsindu-se și cel al municipalității clujene. Proiectul „Pădurea – parc Făget. Plămânul verde al Clujului” s-a clasat chiar pe locul 1, la categoria „Reconectarea cu natura”. Pe locul 2, s-a aflat un proiect din Suedia, care și-a propus să sprijine comunitățile cu soluții sustenabile pentru hrană și apă.

Potrivit publicației Actual de Cluj, proiectul a pornit de la cetățeni, un clujean făcând această propunere de transformare a pădurii într-un mare parc forestier, adaptat cerințelor vizitatorilor. Ideea a fost depusă în cadrul programului de bugetare participativă și a fost preluată de municipalitate.

Cu ajutorul specialiștilor, propunerea a fost dezvoltată pe mai multe paliere: s-a gândit un parc în care, printre altele, vizitatorii să se poată plimba și să cunoască mai bine natura, existând panouri care descriu ecosistemul natural, speciile și habitatele. Cu materiale de construcție naturale, lemn și piatră, s-au construit un amfiteatru, zone de odihnă, adăposturi de ploaie și chiar mici iazuri.

Parcul este folosit și ca o agora pentru discuții privind schimbările climatice, Noul Bauhaus European fiind conectat cu Pactul Verde al UE.

Prima ediție la care a participat și Ucraina

Pentru prima dată, la această ediție a Noului Bauhaus European a putut să participe și Ucraina, care a venit cu un proiect pentru refacerea unui oraș abandonat din cauza războiului.

Câștigătorii și-au primit premiile într-o ceremonie care a fost organizată ieri la Bruxelles, la care a participat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme, şi Iliana Ivanova, comisarul desemnat pentru inovare.

„Pentru al patrulea an, suntem inspiraţi de creativitatea şi entuziasmul cu care comunităţile locale, proiectele şi conceptele îmbrăţişează durabilitatea, incluziunea şi frumuseţea pentru a îmbunătăţi stilul de viaţă şi spaţiile de locuit” a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru Coeziune şi Reforme, citată de News.ro.

Este cea de-a patra ediție a concursului Noul Bauhaus European, sprijinit din fondurile dedicate politicii de coeziune a UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *