Ciolacu, concluzii la Bruxelles: ”Nu sunt de acord cu creșterea TVA peste 19%. Există flexibilitate privind deficitul bugetar”

Discuțiile dintre premierul Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen s-au încheiat. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat, la finalul întrevederii, că oficialii oficialii europeni au înțeles contextul în care se află România – apropierea de Ucraina, aflată în război – și există „o flexibilitate” din partea acestora în privința unui nou prag pentru deficitul bugetar.

„Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar. Este evident că în urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova și este evident ca și țară de graniță – având cea mai lungă graniță cu Ucraina, țară aflată într-un conflict armat total incorect cu Rusia – că avem influență negativă, de la asigurări, la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o țară cu risc mai ridicat față de Austria, spre exemplu, care este mai îndepărtată decât conflictul cu Ucraina. Comisia a înțeles acest întreg context și este argumentul principal”, a explicat Marcel Ciolacu.

Deficitul bugetar – între 5,7% și 6,2%

Ținând cont de acest context special în care se află România, oficialii de la Bruxelles s-au arătat dispuși pentru renegocierea țintei de deficit bugetar. Ciolacu a transmis că există o „flexibilitate” din partea acestora și a explicat care este calendarul viitor: sunt detalii tehnice de stabilit, apoi Comisia propune Consiliului renegocierea pragului de deficit. Ciolacu a spus că acest lucru ar urma să se întâmple până la sfârșitul anului.

„Există o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României. După aceea, Comisia, în urma reformelor pe care le implementăm în țară, va propune Consiliului această nouă renegociere. Acesta este calendarul.  Am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg. Nu vorbim numai de cifre. Atât președinta Comisiei, președintele Consiliului (European – n.red.) și președinta Parlamentului, cu toții sunt oameni politici la fel ca și mine. Deci, se mută lucrurile în zona tehnică pentru a găsi soluțiile cele mai bune”, a precizat șeful guvernului de la București.

Întrebat ce procent ar putea accepta Comisia privind deficitul, el nu a oferit o cifră exactă, dar a explicat că, ținând cont că anul trecut deficitul a fost 6,2%, România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2% şi nici cu un deficit micşorat mai puţin de 0,5%.

„Nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%”

Marcel Ciolacu a amintit și despre pachetul de legi pe care și-l va asuma în Parlament, insistând că între măsurile fiscale nu se va regăsi o creștere a TVA peste 19%. Ciolacu a precizat că i-a anunțat pe oficialii europeni și despre acest lucru, argumentând că o astfel de măsură – care ar fi fost cerută inițial de Comisie – nu este benefică pentru economia românească – va crește inflația și va duce și la o scădere economică.

„Am anunţat foarte clar că eu nu sunt de acord ca prim-ministru al României, să creştem cota de TVA peste 19%, un lucru care va duce evident, din nou la o creştere a inflaţiei şi la o scădere economică. Dacă s-ar fi crescut un punct procentual de TVA, ar fi adus la pachet o inflaţie de 0,5%. Este prima oară, după aproape doi ani, când am reuşit să aducem inflaţia la o singură cifră şi vom continua să descreştem şi mai mult. Numai aşa putem să creştem puterea de cumpărare a românilor”, a spus premierul României.

Potrivit lui Ciolacu, pachetul legislativ care va fi propus va avea toate cele trei paliere: reforma administrativă – cu componente atât centrale cât şi locale, combaterea evaziunii fiscale – care în România este estimată la 10% din PIB, și ajustările fiscale.  

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *