Ciolacu, discuție cu Ursula von der Leyen despre aderarea României la Schengen

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, ieri, la Atena, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a avut „o discuție consistentă” pe mai multe subiecte, toate de mare importanță pentru politica internă și externă a României: provocările de securitate ale României la Marea Neagră, eforturile făcute de ţara noastră în contextul războiului din Ucraina, implementarea PNRR, dar şi aderarea la spaţiul Schengen.

„Am prezentat situaţia actuală la frontierele ţării noastre şi am susţinut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru România în contextul actual care necesită accelerarea dezvoltării infrastructurii. De asemenea, am subliniat evoluţiile în ceea ce priveşte implementarea PNRR”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul român a transmis, cu această ocazie, președintei Comisiei Europene și intenția Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile ”fără a afecta economia și populația”.

”În plus, am solicitat doamnei președinte a Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Este așteptată decizia Consiliului JAI din octombrie

În raportul privind starea spațiului Schengen, din mai 2023, Comisia Europeană s-a pronunțat pentru extinderea spațiului de liberă circulație în interiorul UE și a cerut Consiliului UE ”să permită României și Bulgariei să adere pe deplin la Schengen”.

La Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) din 8 iunie, de la Luxemburg, ultimul prezidat de Suedia, a fost prevăzută doar o discuţie despre situaţia generală a spaţiului Schengen, pe baza raportului pe 2023 al Comisiei Europene, nu și extinderea cu România și Bulgaria.

De la 1 iulie, președinția UE a fost preluată de Spania, care a transmis României că va fi o prioritate a mandatului său (care se încheie la sfârșitul lui 2023) aderarea României la Schengen, care ar urma să se regăsească pe agenda următorului Consiliului JAI, din această toamnă (19-20 octombrie).

La scurt timp, Austria a transmis că își va păstra votul negativ în privința aderării României la Schengen. Motivul ar fi că 70% din migranții reținuți în această țară nu ar fi fost supuși unor controale vamale în alte state. Reamintim că Austria a respins, la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022, aderarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care această țară se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

La sfârșitul săptămânii trecute, cancelarul austriac Karl Nehammer, a susținut, într-o conferință la Viena cu Olaf Scholz, că Austria rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

România are nevoie de unanimitatea statelor UE

Dar, pentru a figura pe agenda JAI, din luna octombrie, România trebuie să se asigure că toate statele, inclusiv Austria și Olanda, își vor da acordul pentru accederea la spațiul Schengen, odată ce toate condițiile au fost îndeplinite deja de către țara noastră, așa cum susțin autoritățile române.

Președintele Klaus Iohannis a explicat, însă, în luna iunie, că aderarea României la Schengen este decisă doar în formatul JAI și că, de acum înainte, va fi inclusă pe agenda discuțiilor numai după ce va fi suficient de bine pregătită anterior, astfel încât România să nu mai primească un nou refuz.

Pentru a adera la spațiul Schengen, România are nevoie de unanimitatea statelor UE.

Facebook

Comentarii

149 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *