Ce se va întâmpla dacă Italia ajunge în colaps

Guvernul premierului Mario Draghi se află în pragul colapsului, după ce Five Star Movement a anunțat că nu va participa joi la un vot de încredere parlamentar privind un pachet de ajutor pentru scumpirea vieții. Ce se va întâmpla astfel în Italia?

Președintele Sergio Mattarella i-ar putea cere lui Draghi să convoace un nou vot de încredere în parlament săptămâna viitoare. În cazul în care Five Star Movement decide să revină în rândurile guvernului, coaliția de uniune națională ar rămâne în vigoare, deși lovită și slăbită. Fostul premier și lider 5-Star Giuseppe Conte a lăsat ușa deschisă pentru discuții cu Draghi. Cu toate acestea, sprijinul 5-Star este în declin constant și mulți membri ai partidului fac presiuni pentru o separare completă de guvern în speranța de a revigora norocul șubred al partidului din băncile opoziției.

Italia este în pragul colapsului

Draghi convoacă un vot de încredere și adună sprijinul celorlalte partide din coaliție, inclusiv al Ligii de dreapta, al Partidului Democrat (PD) de centru-stânga și al unui grup considerabil de foști politicieni 5-Star care s-au despărțit de Conte luna trecută. Fostul șef al Băncii Centrale Europene ar avea o majoritate mai mică, dar totuși viabilă, în ambele camere ale parlamentului.

Cu toate acestea, Draghi a declarat că nu ar rămâne la putere fără 5-Star, iar atât PD, cât și Liga au semnalat că nu vor susține un alt guvern dacă 5-Star boicotează votul de joi din Senat. Chiar dacă Draghi și cele două partide se răzgândesc, operațiunea ar bulversa echilibrul intern al guvernului, deoarece coaliția ar fi puternic înclinată spre dreapta, iar cererile din partea grupurilor rămase ar putea declanșa noi tulburări. În cazul în care Draghi demisionează și refuză să conducă o nouă administrație, președintele ar putea dizolva parlamentul și convoca alegeri anticipate care ar avea loc la sfârșitul lunii septembrie sau în octombrie. Draghi ar putea rămâne în funcție ca interimar sau Mattarella și ar putea cere altcuiva să preia conducerea pentru săptămânile rămase din legislatură.

Cu toate acestea, Italia nu a mai organizat alegeri de la cel de-al Doilea Război Mondial, ultimele luni ale anului fiind în mod tradițional dedicate elaborării bugetului. Un vot anticipat implică și alte riscuri. Italia trebuie să respecte încă multe termene birocratice și legislative în acest an pentru a obține miliarde de euro din fondurile europene, iar acestea ar putea fi ratate fără un guvern pe deplin funcțional.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii