Atena, acoperită de nori de praf saharian. Fenomenul s-a resimțit și la București

Atena și alte orașe grecești au devenit, ieri, aproape portocalii, după ce o ceață de praf saharian, purtată de vânt, s-a abătut asupra Greciei.

Fenomenul a fost atât de intens, încât a limitat vizibilitatea şi a determinat autorităţile să emită avertismente cu privire la riscurile respiratorii.

„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentraţii de praf şi nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii au învăluit în special insula Creta”, au transmis cercetătorii meteo de la Observatorul din Atena, scrie News.ro.

Autorităţile au avertizat că aceste concentraţii de praf pot reduce lumina soarelui şi vizibilitatea, crescând în acelaşi timp concentraţiile de particule fine de poluare, ceea ce reprezintă un risc pentru persoanele cu probleme de sănătate subiacente.

Sahara eliberează între 60 şi 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. Cele mai mari particule se întorc rapid pe pământ, dar cele mai fine pot călători mii de kilometri şi pot ajunge în toată Europa.

Un strat fin de praf, de proveniență sahariană, a fost prezent și în România, inclusiv în Capitală. Astăzi, la primele ore ale dimineții, șoferii s-au trezit cu mașinile acoperite de praful care s-a depus, în strat subțire, și pe străzi și pe vegetația din jur.

ANM a anunţat că o masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României, începând de ieri și până în prima parte a zilei de astăzi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *