Premierul Cehiei: Comisia Europeană pregătește al șaptelea pachet de sancţiuni. Gazul nu va fi inclus

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru anunțarea celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza invaziei în Ucraina. Însă, noul set de măsuri nu va include și un embargo asupra importurilor de gaze naturale rusești. Deși s-a vorbit frecvent în ultima perioadă despre o posibilă cuprindere în sancțiuni și a gazelor naturale, Uniunea Europeană nu va sancționa Rusia în această privință, dat fiind faptul că multe țări membre se confruntă deja cu probleme ale pieței de energie după embargoul anterior, impus asupra petrolului rusesc, a explicat premierul ceh Petr Fiala, miercuri, într-un interviu pentru Reuters, citat de Agerpres.

„Cred că nu ar trebui să fie (sancțiunile asupra gazului rusesc), pentru că o serie de ţări depind de gazul rusesc”, a spus premierul ceh. Cehia care a preluat preşedinţia semestrială rotativă a UE, la 1 iulie, este una dintre ţări dependente de gazul rusesc.

Între noile decizii, cea mai importantă măsură o constituie, așadar, interzicerea importurilor de aur rusesc, care a fost discutată și la summitul G7, de pe 26 iunie. SUA, Marea Britanie, Japonia şi Canada au anunțat atunci că vor include importurile de aur în rândul sancțiunilor aplicate Federației Ruse, fiind vizat aurul nou extras. La mijlocul lunii martie, piaţa londoneză – cea mai importantă piaţă din lume pentru lingouri de aur – a interzis toate lingourile din rafinăriile ruseşti, excluzând practic ţara din comerţul global. Senatul SUA a făcut o mişcare similară, introducând un nou proiect de lege care interzice cetăţenilor americani să facă orice tranzacţie ce implică aur din Rusia.

Exporturile de aur rusesc au reprezentat anul trecut 12,6 miliarde de lire sterline (14, 64 miliarde de euro), în condițiile în care Rusia este al doilea mare producător mondial de aur. Creșterea importurilor de aur a fost explicată de specialiștii de piață ca fiind determinată de oligarhii ruşi care cumpără lingouri de aur, pentru a amortiza impactul sancţiunilor financiare occidentale.

Tendința oliharhilor ruși de a face investiții în lingourile de aur vine la pachet cu măsurile întreprinse de Rusia, la nivel de stat, de a-și acumula o rezervă cât mai bogată în aur. Rusia ar deţine una dintre cele mai mari rezerve de aur din lume, de aproximativ 2.300 de tone, care a fost constituită în ultimul deceniu şi jumătate cu intenţia de a reprezenta un fel de poliţă de asigurare pentru ţară, scrie Business Insider.

Primele șase runde de sancţiuni, care au fost anunțate de Comisia Europeană până acum, au inclus îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor pentru oligarhii şi oficialii ruşi, controale la export, îngheţarea activelor băncilor centrale, excluderea băncilor din sistemul SWIFT şi interzicerea importurilor de cărbune şi petrol rusesc, ultima fiind considerată cea mai drastică dintre măsuri.

Ultimele sancţiuni sunt pregătite pe fondul temerilor tot mai mari că Rusia ar putea prelungi întreţinerea programată a gazoductului Nord Stream 1, care a început la 11 iulie şi urmează să dureze 10 zile. Oficialii europeni iau în calcul și varianta în care Gazprom ar opri complet livrările de gaze către Europa – estimate de 40%, anul trecut – ceea ce ar duce la o adevărată criză energetică, țările europene aflându-se acum în plin proces de umplere a stocurilor pentru noiembrie, când începe sezonul rece.

Premierul ceh a declarat că Europa trebuie să fie pregătită și pentru eventualitatea în care fluxurile din Nord Stream 1 să nu fie reluate și să caute să se aprovizioneze cu gaze naturale lichefiate, ba chiar să împartă livrările între statele membre, potrivit Mediafax.

Comisia Europeană ar urma să anunțe sancțiunile, precum și planul de măsuri privind achiziția de gaze naturale în perioada următoare, astfel încât propunerile executivului comunitar să fie discutate de liderii UE, care se vor reuni în ședință extraordinară pe 26 iulie.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii