Ziua umilinței pentru Germania și China

24 octombrie a ramas in istorie ca ziua umilirii a doua puteri imperiale, germana si chineza. De aici s-a nutrit spiritul revansard german care a tarat omenirea in doua razboaie mondiale. De aici se hraneste azi noul imperialism chinez.

In 1648, la 24 octombrie au fost publicate tratatele westphalice, incheiate la Osnabruck si Munster, la capatul Razboiului de 30 de ani. Invingatoarele au fost Franta, ajunsa fara rival in lumea apuseana, si Suedia, care si-a asigurat suprematia baltica.

Definind, in premiera, relatiile intre state in baza principiului suveranitatii, pacea westphalica a configurat harta Europei Centrale si Vestice pana la Revolutia Franceza.

In spatiul german, o treime din populatie a pierit in razboiul religios, imparatul a fost redus la un rol simbolic, iar statele germane au pierdut iesiri la mare, ceea ce le va priva de posesiuni coloniale. Franta a ocupat Alsacia, Metz si Verdun.

Tot la 24 octombrie, dar in 1860, Tratatul de la Pekin a consfintit capitularea Chinei in fata Angliei si Frantei, dupa al doilea razboi al opiumului. A urmat o jumatate de secol de exploatare a resurselor chineze de catre cele doua puteri occidentale.

Profitand de slabiciunea vecinului manciurian, Rusia a ocupat coasta pacifica, unde a construit, in 1880, orasul Vladivostok.

Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *