Sondaj: Românii sunt toleranți cu imigranții

Românii au o atitudine ciudată față de imigranți. Un sondaj INSCOP, realizat la comanda News.ro, arată că doar mai puţin de un sfert dintre români (23,4%) consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare pentru România. Cei mai mulți cred că aceștia nu reprezință nici o amenințare (25,9%) sau o amenințare mică (17,9%).

Raportat la partide, 22% dintre votanţii PSD-PNL cred că oamenii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare, 32% dintre votanţii AUR şi 25% dintre votanţii ADU.

În ceea ce privește imigranții din Ucraina, 21.1% dintre români cred că aceștia sunt o mare ameninţare pentru România, 16.4% că sunt o mică ameninţare, 35.2% nicio ameninţare.

20% dintre votanţii PSD-PNL cred că oamenii din Ucraina reprezintă o mare ameninţare, 28% dintre votanţii AUR şi 7% dintre votanţii ADU.

Tinerii sunt mai toleranţi faţă de imigranţi

În privința cetățenilor proveniți din ale state membre ale UE, 10.5% dintre cei intervievaţi cred aceștia reprezintă o mare ameninţare pentru România, 10.7% o mică ameninţare, 38.5% nicio ameninţare.

”Procentul românilor care consideră că imigranţii din diverse zone ale lumii reprezintă o mare ameninţare pentru România este mic, în comparaţie cu cei care nu împărtăşesc o asemenea părere. Acest lucru relevă o atitudine relativ tolerantă, în pofida unor excese discursive populiste subversive menite să stimuleze o atitudine ostilă în special faţă de refugiaţii din Ucraina”, remarcă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Potrivit acestuia, votanţii AUR sunt mai sceptici cu privire la imigranţi, indiferent din ce zonă a lumii ar veni, în timp ce votanţii ADU sunt mai toleranţi. Votanţii PSD-PNL au opinii similare cu media populaţiei.

Pe categorii de vârstă, sondajul arată și că tinerii sunt mai toleranţi faţă de imigranţi, la fel şi persoanele cu studii superioare. Locuitorii din Bucureşti şi marile oraşe sunt mai toleranţi cu privire la imigranţii din Ucraina, comparativ cu locuitorii oraşelor medii, mici şi a celor din mediul rural.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *