Vulcanul din apropierea principalului aeroport din Islanda a erupt

Vulcanul Fagradalsfjall din Islanda a început să erupă la doar opt luni după ce ultima sa erupție s-a încheiat oficial. Biroul meteorologic islandez a îndemnat populația să nu se apropie de vulcanul Fagradalsfjall, care se află la aproximativ 32 km sud-vest de capitala Reykjavik.

Un vulcan din sud-vestul Islandei a început să erupă într-o vale nelocuită situată nu departe de aeroportul Keflavik, centrul internațional de trafic aerian al țării. Aeroportul Keflavik a rămas deschis și niciun zbor nu a fost întrerupt.

Vulcanul Fagradalsfjall a erupt în apropierea aeroportului

„Este pur și simplu o nebunie”, a declarat fotograful Gunnar Freyr după ce a asistat la erupție. „Am crezut că erupția va avea loc, poate peste câteva săptămâni, iar acum este aici și este atât de frumos.”

O transmisiune video în direct de la fața locului a arătat cum magma se scurge dintr-o fisură îngustă, cu o lungime de aproximativ 100-200 de metri, peste un câmp de lavă de la erupția de anul trecut, prima din Peninsula Reykjanes din ultimii aproape 800 de ani.

Oamenii de știință anticipaseră o erupție undeva în peninsulă, după ce o serie de cutremure de săptămâna trecută au indicat o activitate vulcanică în apropierea scoarței. Vulcanologul Magnus Tumi Gudmundsson a declarat pentru The Associated Press că erupția pare să fie de mici dimensiuni.

„Dar nu știm în ce stadiu al procesului se află lucrurile”, a spus el în timp ce se urca la bordul unui elicopter pentru o primă privire.

Erupția din 2021 din aceeași zonă a produs fluxuri spectaculoase de lavă timp de mai multe luni. Sute de mii de oameni s-au adunat să vadă priveliștea spectaculoasă. Cea mai perturbatoare din ultima perioadă a fost erupția din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokull, care a trimis nori de cenușă și praf în atmosferă, întrerupând timp de câteva zile cursele aeriene între Europa și America de Nord din cauza temerilor că cenușa ar putea deteriora motoarele avioanelor. Peste 100.000 de zboruri au fost suspendate la sol, blocând milioane de pasageri.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

179 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *