Un palat somptuos, în mijlocul unei întinse podgorii, găzduiește summitul CPE

47 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni sunt prezenți la summitul Comunității Politice Europene care se desfășoară, pe parcursul întregii zile, la castelul Mimi, situat în apropiere de Chișinău. Palatul somptuos a fost ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, în mijlocul unei reumite podgorii, care există și astăzi, descrie într-un reportaj Fanatik.ro.

Castelul este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova, fiind construit de un boier care a studiat în Franța, a fost guvernator al Basarabiei și a deținut și funcții în finanțe la București, în timpul României Mari.

blank

Familia Mimi are rădăcini greco-albaneze, iar numele Mimi vine de numele grecesc Mihail. Constantin Mimi este descris în turul turistic al castelului ca fiind primul basarabean care a condus un Ford și primul care a folosit betonul armat în construcție.

Crama oferea vinuri în întreaga Uniune Sovietică

Castelul Mimi este situat la circa 35 de kilometri de Chișinău, aproape de fluviul Nistru, o construcție trainică ridicată pe un domeniu viticol vast. Beciurile palatului au o capacitate de stocare de 300 tone de vin, pus în butoaie la învechit, astfel că liderii europeni vor fi delectați cu vinuri alese.

Numele castelului este dat de cel care l-a construit Constantin Mimi (1868-1935), ultimul guvernator al Basarabiei în perioada regimului țarist. Provenit dintr-o familie de albanezi, Mimi a studiat cultivarea viței-de-vie și tehnologia producerii vinului în Franța, la Montpellier, iar cunoștințele astfel dobândite le-a folosit pe moșia tatălui său.

Palatul a fost construit în perioada 1893-1900, clădirea impresionantă având la bază un proiect francez și fiind primul edificiu din zonă pentru care s-a folosit betonul armat.

blank

Pe teritoriul moşiei, se cultivau soiuri noi de viţă-de-vie și se producerea vinului în cantităţi mari, vin care apoi era exportat la Moscova, Odesa şi Vladivostok. Pentru prima dată în istoria Basarabiei, se aduce şi se recoltează soiul „Aligote”, care cu timpul devine unul dintre vinurile preferate ale moldovenilor, documentează Hotnews.ro.

blank

În timpul regimului sovietic, palatul a fost naționalizat, clădirea a fost extinsă și i s-a adăugat și o aripă nouă. În acea perioadă, vinurile obținute aici era distribuite în întreaga Uniune Sovietică.

blank

După căderea comunismului, clădirea a cunoscut un proces de degradare. Ulterior, a devenit proprietate privată și a fost renovată, redându-i-se strălucirea de altădată.

În momentul de față, palatul găzduiește un hotel, un restaurant și spații pentru evenimente.

blank

Următorul summit va fi găzduit de Spania

Primul summit al Comunității Politice Europene a avut loc pe 6 octombrie 2022, fiind găzduit într-un castel medieval din Praga, unde se află și reședința președintelui Cehiei.

După reuniunea din Republica Moldova, viitorul summit va avea loc pe 5 octombrie în Spania, la Palatul Alhambra, cândva reședința emirilor Granadei, iar al patrulea se va desfășura în Marea Britanie, însă locul exact nu a fost încă anunțat de guvernul de la Londra.

Se conturează, așadar, o tradiție ca reuniunile CPE să se desfășoară în reședințe opulente, cu rezonanță istorică.

Facebook

Comentarii

159 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *