UE majorează taxele pentru emisiile de dioxid de carbon ale companiilor aeriene

Oficialii Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord pentru a crește suma pe care companiile aeriene trebuie să o plătească pentru emisiile de dioxid de carbon. Se speră că acest lucru va spori presiunea asupra sectorului pentru a renunța la combustibilii fosili care încălzesc planeta, notează Euronews.

În prezent, companiile aeriene care efectuează zboruri în Europa trebuie să prezinte permise de pe piața de carbon a UE (sistemul de comercializare a certificatelor de emisii sau ETS) pentru a-și acoperi emisiile de dioxid de carbon. Cu toate acestea, UE oferă gratuit majoritatea acestor permise.

În conformitate cu noua lege, aceste permise gratuite vor fi reduse cu 25% în 2024, cu 50% în 2025 și vor fi eliminate complet până în 2026. Astfel, companiile aeriene vor trebui să plătească pentru permisele de CO2, ceea ce le va oferi un stimulent financiar pentru a polua mai puțin.

Grupul industrial Airlines for Europe se declară „extrem de dezamăgit” de planul de eliminare treptată a permiselor gratuite până în 2026. „Acest lucru se va întâmpla cu mult înainte ca soluțiile cu adevărat eficiente de decarbonizare să fie disponibile la scara necesară pentru a fi eficiente”, afirmă grupul.

Militanții pentru climă sperau ca legea să fie extinsă la zborurile internaționale. Cu toate acestea, permisele de emisii de carbon pentru aviație vor continua să se aplice doar zborurilor în interiorul UE.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *