România va fi independentă în ceea ce privește consumul de gaze – ministrul Energiei

România își umple rezervele de gaze naturale mai repede decât și-a asumat în fața Uniunii Europene, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„În acest moment suntem la 73%, aproape – 72,91%. Este peste ținta pe care România și-a asumat-o în fața Uniunii Europene. La 1 iulie trebuia să avem 67% și am depășit 67%”, a spus ministrul Sebastian Burduja.

În felul acesta, țara noastră va putea fi aproape independentă sau chiar independentă din punctul de vedere al consumului de gaz din producție proprie, a adăugat Sebastian Burduja.

„Cu sigurană, până la 1 septembrie vom depăși 90%, ceea ce România și-a asumat. Asta înseamnă că iarna asta vom fi, de principiu, aproape independenți sau independenți din perspectiva consumului de gaz din surse proprii”, a precizat el.

Întrebat dacă acest lucru va însemna și o scădere a prețului gazelor naturale, ministrul a spus că acest lucru depinde de modul cum vor sta lucrurile pe piața europeană de energie.

„Vorbim de o piață europeană. Uniunea Europeană a plecat cu cărbunele, cu libera circulație a mărfurilor. România trebuie să investească în capacități de producție, să genereze supraofertă aici, să fim nu doar un jucător local, ci un jucător regional și european”, a explicat ministrul Energiei.

Uniunea Europeană a lansat, ca măsură pentru securitatea energetică a țărilor ce fac parte din blocul comunitar, licitațiile comune de gaze, o directivă care ar deveni obligatorie dacă situația de pe piață o va impune, adică atunci când va fi semnalată o criză energetică.

Până acum, potrivit oficialilor de la Bruxelles, au avut loc două licitații mari între state, volumul total de energie tranzacțiomată fiind de 23 miliarde de metri cubi de gaze.

O intenție a Bruxellesului este și de a permanentiza aceste licitații la comun de gaze naturale.

Facebook

Comentarii

64 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *