Republica Moldova și Serbia, în cursa pentru președinția COP29

Republica Moldova și Serbia au intrat în cursa pentru președinția Summitului ONU asupra climei din 2024 (COP29), în încercarea de a soluționa disputa geopolitică care a lăsat COP28 fără gazdă. Surse citate de Reuters dezvăluie că Republica Moldova s-a autopropus pentru a prezida discuțiile, însă nu s-a oferit să găzduiască evenimentul. În paralel, Serbia ia în considerare atât președinția, cât și găzduirea COP29, dar nu a făcut încă o ofertă oficială.

Discuțiile între statele din Europa de Est au eșuat în găsirea unui candidat acceptat de toate părțile pentru COP28, lăsând loc pentru inițiative neașteptate. Republica Moldova a inclus într-o scrisoare consultată de Reuters propunerea sa de a prelua președinția, în timp ce Serbia intenționează să facă această dublă ofertă.

Cu ambii candidați având cereri de aderare la Uniunea Europeană, dinamica geopolitică complică procesul de selecție. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce Serbia, un aliat tradițional al Rusiei, navighează pe calea integrării europene.

În lipsa unui consens, Emiratele Arabe Unite ar putea menține președinția COP pentru al doilea an consecutiv. Alternativ, summitul ar putea reveni în Germania, unde se află sediul Secretariatului ONU pentru climă. Oficialii germani au confirmat discuții în curs între țările din Europa de Est, subliniind responsabilitatea Germaniei în calitate de sediu al Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.

Blocarea geopolitică ar putea restrânge pregătirile pentru COP29, anticipându-se că evenimentul ar putea fi mai restrâns. Ministrul adjunct al Mediului din Armenia, Gayane Gabrielyan, a avertizat că un an nu este suficient pentru o țară gazdă să se pregătească adecvat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *