UE: Celulă de criză contra interferenței ruse în alegerile europene

Uniunea Europeană a reacționat după descoperirea unei operațiuni de influență pro-ruse înaintea alegerilor europene din iunie.

Miercuri, liderii UE au decis să instituie o celulă de criză pentru a coordona eforturile de monitorizare și contracarare a amenințărilor din partea Rusiei. Această mișcare vine în urma anchetelor autorităților din Cehia și Polonia privind posibila implicare a Rusiei în influențarea alegerilor UE.

Potrivit EURACTIV, în cadrul unui summit al liderilor UE, premierul belgian Alexander De Croo a anunțat lansarea acestui grup de lucru temporar, care va funcționa sub umbrela mecanismului integrat al UE pentru răspuns politic la crize (IPCR). Acest mecanism, utilizat anterior în timpul pandemiei de COVID-19 și în timpul conflictului din Ucraina, permite o coordonare rapidă și eficientă între statele membre UE în fața crizelor politice.

Grupul va fi responsabil cu centralizarea, monitorizarea și partajarea informațiilor despre încercările Rusiei de a interveni în procesele electorale din UE. Mai mult, De Croo a subliniat că Serviciul European de Acțiune Externă, Comisia Europeană, Parlamentul și Consiliul UE vor coopera strâns pentru a se asigura că informațiile sunt transmise și gestionate eficient la nivel național și european.

În paralel, liderii belgian și ceh au trimis o scrisoare solicitând acțiuni imediate pentru contracararea influenței rusești. Această scrisoare a evidențiat necesitatea unei reevaluări a mandatului Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și a Oficiului Procurorului Public European (EPPO), pentru a permite investigarea interferenței străine transfrontaliere.

Cu toate acestea, reformele propuse vor fi discutate și implementate după alegerile UE, deoarece modificarea mandatelor necesită timp și coordonare adecvată.

Republica Cehă a sancționat publicația Voice of Europe și două persoane implicate în această operațiune de influență și a cerut UE să blocheze site-ul respectiv.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *