Spionaj la Berlin pentru Rusia: Britanic condamnat la 13 ani de închisoare

Un agent de securitate al ambasadei britanice la Berlin a fost condamnat la 13 ani de închisoare, după ce un judecător a concluzionat că acțiunea sa de a spiona pentru Rusia i-a pus pe foștii săi colegi în „pericol maxim”.

David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, originar din Paisley, Scoția, a copiat documente secrete pe care le-a găsit în dulapuri deblocate și pe birourile ambasadei, inclusiv o scrisoare adresată premierului de atunci, Boris Johnson. De asemenea, el a divulgat detalii despre personalul implicat în activitatea de apărare, inclusiv adresele de domiciliu și numerele de telefon ale acestora, și a copiat fotografii personale ale rudelor lor pe care le-a găsit pe birourile lor, salvând materialul pe un stick USB sub numele „Berlin holiday PicsNew”.

Paznic britanic, acuzat de spionaj la ambasada din Berlin

Unul dintre documentele de „natură extrem de sensibilă” a fost scris de o persoană menționată doar ca „diplomatul X”, care era ofițerul principal care se ocupa de Rusia la ambasadă. Smith, un fost pilot de avion în cadrul RAF, se căsătorise cu o ucraineancă vorbitoare de limbă rusă care s-a întors în regiunea Donbas în iulie 2018, lăsându-l singur în apartamentul său.

Ulterior, poliția germană a descoperit că Smith avea un steag mare al Federației Ruse în colțul sufrageriei sale din Potsdam și o jucărie de pluș în mărime naturală a unui Rottweiler, purtând o pălărie militară rusă. În interiorul dulapului său de la ambasada britanică se afla o caricatură cu Vladimir Putin, președintele rus, în uniformă militară, ținându-l de gât pe fostul cancelar german Angela Merkel, în uniformă nazistă, și cuvintele în limba germană: „Rusia, te rog, eliberează-ne încă o dată”.

Smith a pledat vinovat la opt acuzații în temeiul Legii privind secretele oficiale din 1911 și 1920, dar a susținut că nu a provocat intenționat niciun rău. El a declarat în fața instanței că a intenționat doar să provoace „jenă” ambasadei.

Smith a încetat să mai retragă numerar din contul său curent la începutul lunii februarie 2021, când a fotografiat un plic alb care conținea cinci bancnote de 100 de euro și l-a trimis soției sale pe platforma de mesagerie Telegram, înainte de a-l șterge.

Smith a fost prins după ce, în noiembrie 2020, a fost interceptată o scrisoare pe care o scrisese către generalul-maior Serghei Chukhrov, atașatul militar al ambasadei Rusiei la Berlin, deghizată ca fiind o comunicare a ambasadei britanice.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *