Parlamentul Ungariei a adoptat controversata lege privind statutul profesorilor

Controversata lege privind statutul profesorilor a fost adoptată de Parlamentul Ungariei, cu 134 de voturi pentru, 60 împotrivă și 0 abțineri pentru prevederile care necesită majoritate calificată și 136 pentru, 58 împotrivă și 0 abțineri pentru prevederile care necesită majoritate simplă.

Înainte ca legea să intre în vigoare, cadrele didactice vor primi o notificare oficială prin care vor fi informate că statutul lor de funcționar public va înceta, iar cei care nu vor fi de acord cu noul statut nu își vor mai putea continua activitatea în învățământ.

Aceștia vor fi nevoiți să își declare în scris decizia în perioada 15-29 septembrie. În cazul unui refuz, profesorii cu mai puțin de 20 de ani de vechime vor primi salarii compensatorii doar pentru o lună, două luni pentru cei cu o perioadă cuprinsă între 20 și 30 de ani și trei luni pentru mai mult de 30 de ani de serviciu.

Pe lângă modificarea statutului de funcționar public, noua lege cuprinde și alte aspecte la fel de controversate, cum ar fi posibilitatea prelungirii anului școlar și a programului de lucru săptămânal și o salarizare bazată pe performanță.

Guvernul Orban a pus incapacitatea sa de a crește substanțial salariul profesorilor pe seama disputei cu UE, care a reținut miliarde din fonduri bugetare și de recuperare COVID-19 din Ungaria, din cauza preocupărilor legate de democrație și deficiențe ale statului de drept.

Criticii legislației susțin că salariile profesorilor maghiari sunt deja printre cele mai mici din Uniunea Europeană și consideră că această nouă legislație va descuraja și mai mult profesorii debutanți, exacerbând deficitul de cadre didactice în școlile maghiare.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Sursa: Telex.hu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *