Comisia Europeană va avea 15 membri, nu câte un comisar pentru fiecare stat membru – Vot în Parlamentul European

În urma Conferinței privind viitorul Europei, Parlamentul European (PE) a formulat un set de propuneri menite să reformeze Uniunea Europeană (UE). Una din cerințe vizează limitarea numărului de comisari europeni la 15 – cu un sistem de rotație între statele membre.

Prin raportul votat ieri în plen, forul europarlamentar cere revizuirea normelor referitoare la componența Comisiei (redenumită „Executivul European”), inclusiv privind alegerea președintelui Comisiei (care ar urma să fie numit de Parlament și aprobat de Consiliul European, ceea ce reprezintă o inversare a procesului actual), limitarea numărului de comisari la 15 (cu un sistem de rotație între statele membre), autorizarea președintelui Comisiei să își aleagă colegiul pe baza preferințelor politice, ținând seama de echilibrul geografic și demografic, și posibilitatea de a introduce o moțiune de cenzură împotriva unui comisar individual.

Parlamentul European vrea limitarea numărului de comisari la 15 – cu un sistem de rotație între statele membre.

Deputații europeni propun un sistem mai flexibil și mai eficient, reflectând un concept bicameral și reducând blocajele în Consiliu prin luarea unui număr mai mare de decizii prin vot cu majoritate calificată și prin procedura legislativă ordinară.

Printre alte propuneri se numără dobândirea de către Parlament a unui drept deplin de inițiativă legislativă și un rol de colegiuitor pentru bugetul pe termen lung. Se propune, de asemenea, o revizuire a normelor referitoare la componența Comisiei, sporind transparența și eficiența în luarea deciziilor.

Deputații europeni au subliniat necesitatea unei transparențe mai mari în Consiliu prin publicarea pozițiilor statelor membre pe teme legislative și au pledat pentru o mai mare implicare a cetățenilor în procesul decizional prin mecanisme participatorii adecvate.

Următorul pas constă în transmiterea propunerilor Consiliului European, iar Parlamentul a solicitat Consiliului să acționeze „imediat și fără deliberare”. Președinția spaniolă a Consiliului este așteptată să trimită propunerile către Consiliul European în decembrie, deschizând astfel calea pentru viitoarele modificări ale tratatelor Uniunii Europene.

Facebook

Comentarii

150 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *