Palatul Principilor Transilvaniei, luat cu asalt

Palatul Principilor Transilvaniei, luat cu asalt. Peste 4.000 de persoane au vizitat cel mai nou muzeu din Alba Iulia în mai puţin de o lună de când a fost deschis, acesta fiind amenajat în Palatul Principilor, construit în secolul al XV-lea şi în care a locuit şi voievodul Mihai Viteazul.

„Monument istoric de clasă A, reabilitat printr-o investiţie de circa 6 milioane de euro, derulată cu fonduri europene, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia a devenit accesibil publicului larg din data de 5 a lunii februarie, odată cu inaugurarea muzeului cu acelaşi nume. Astfel, în mai puţin de o lună de la deschidere, obiectivul a atras peste 4.000 de vizitatori, atât din ţară, cât şi din străinătate”, se menţionează într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES de reprezentanţii instituţiei.

Dacă în luna februarie accesul a fost gratuit, începând de vineri, 1 martie, vor intra în vigoare tarifele de vizitare pentru prima parte a expoziţiei de bază, cea care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimentele cheie şi transformările prin care a trecut Palatul Principilor.

Fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea a fost reşedinţă princiară iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662.

Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole.

În ultimii ani, o parte din clădirea palatului a fost supusă unor ample lucrări de restaurare, printr-un proiect cu fonduri europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *