Problemele GPS afectează zborurile: Autoritățile acuză Rusia. Curse anulate

Mai multe zboruri către și dinspre un aeroport din Estonia au fost anulate din cauza unor probleme semnalate la sistemul GPS, iar autoritățile estoniene acuză Rusia că ar fi responsabilă pentru aceste perturbări. Situația a determinat compania aeriană Finnair să suspende temporar zborurile către Tartu, în estul Estoniei, în lunile aprilie și mai.

Potrivit informațiilor furnizate de Sky News, Finnair a anunțat că va suspenda zborurile către Tartu pentru a permite implementarea unei soluții alternative care să nu depindă de semnalul GPS. Această decizie vine în urma interferențelor GPS care au împiedicat aterizarea a două zboruri către Helsinki, care au fost deviate datorită problemelor întâmpinate la aeroportul din Tartu.

În timp ce Finnair a fost afectată direct de aceste probleme, autoritățile estoniene au acuzat Rusia că ar fi cauzat interferențele GPS din regiunea lor. Ministrul de externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a declarat că această situație va fi ridicată la nivelul Uniunii Europene și al NATO pentru a fi analizată de specialiștii în domeniu.

Această situație nu este izolată în regiunea Baltică, cu semnale similare de perturbare a semnalului GPS raportate recent și în Finlanda și Polonia. Totodată, o problemă similară a fost semnalată recent și deasupra Mării Negre, subliniind o preocupare mai largă în ceea ce privește securitatea și integritatea sistemului GPS în Europa.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *