Japonia începe deversarea apelor radioactive în ocean. Critici internaționale și proteste

Japonia a început să verse apele uzate provenite de la centrala nucleară Fukushima Daiichi în ocean, declanșând un val de critici internaționale.

Decizia Japoniei a stârnit critici puternice din partea Chinei, care o consideră drept „iresponsabilă” și acuză Japonia că își pune „propriile interese egoiste mai presus de bunăstarea întregii omeniri”. În semn de protest, China a impus interdicții asupra tuturor produselor acvatice provenite din Japonia.

De asemenea, autoritățile chineze nu sunt singurele care au ridicat semne de întrebare în legătură cu această acțiune. Prim-ministrul Insulelor Cook, Mark Brown, a menționat că regiunea ar putea să aibă o opinie diferită asupra acestei probleme „complexe”, indicând că disputele s-ar putea extinde și în alte părți ale lumii.

Autoritățile japoneze susțin că deversarea apelor radioactive în ocean este sigură, respingând afirmațiile Chinei și ale altor critici. Acestea au subliniat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ajuns la concluzia că impactul asupra oamenilor și mediului este „neglijabil”.

Cu toate acestea, industria japoneză și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactului negativ asupra vânzărilor, în special din cauza restricțiilor de export către piețele majore. Pescarii se tem că această decizie va afecta încrederea consumatorilor în siguranța produselor lor.

Compania furnizoare de curent electric din Japonia, Tepco, estimează că procesul de eliberare a apelor uzate, care însumează 1,3 milioane de tone metrice, va dura aproximativ 30 de ani. În ciuda diverselor controverse și critici, guvernul japonez a continuat cu această acțiune, afirmând că a luat în considerare aspectele științifice și tehnice și că aceasta reprezintă cea mai bună opțiune pentru gestionarea apelor uzate radioactive provenite de la centrala Fukushima Daiichi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *