Iohannis: „România va continua să sprijine Ucraina cât va fi necesar”

În contextul actual al tensiunilor geopolitice din regiunea Mării Negre și al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța angajamentului României în cadrul NATO și a sprijinului continuu acordat Ucrainei. Declarațiile sale, de la Ziua Marinei Române, au evidențiat solidaritatea și rolul semnificativ pe care țara noastră îl joacă în asigurarea stabilității și securității în regiune.

Situația geopolitică în Marea Neagră

Președintele Iohannis a subliniat că România se confruntă cu provocări majore ca vecină a conflictului dintre Rusia și Ucraina. „Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional. Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, așa cum a fost subliniată și la Summitul recent al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius. România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă”, a declarat Klaus Iohannis.

Sprijinul Acordat Ucrainei

În contextul conflictului din Ucraina, Președintele Iohannis a subliniat că România rămâne hotărâtă să sprijine Ucraina în lupta sa pentru pace și libertate. Angajamentul României nu se limitează doar la declarații, ci se reflectă în acțiuni concrete. România va continua să ofere sprijin politic și practic Kievului, inclusiv prin instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunilor europene de asistență militară și prin găzduirea unui hub regional de antrenament pentru piloții de F-16.

Contribuția la Stabilitatea Regională

Președintele Iohannis a subliniat, de asemenea, că România își intensifică eforturile pentru întărirea structurilor NATO pe teritoriul său. „În acest sens, după cum știți, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major și necesar în actualul context geo-strategic în care ne aflăm! Pe de altă parte, știu foarte bine că, oricât de mulți bani am aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziționa prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forțelor Navale Române, obiectivele de securitate națională și euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuția celui mai important factor, respectiv factorul uman. Nimic din ceea ce ne propunem să facem în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor, care activează în aceste structuri militare. Marinarii români sunt cei care pun în mișcare toate aceste resurse și le organizează în așa-numita forță navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare națională”, a încheiat acesta.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *