Eduard Hellvig a demisionat de la conducerea SRI: ”Obiectivele profesionale au fost îndeplinite”

Eduard Hellvig a anunțat, astăzi, că își încheie, mandatul de director al SRI, început la 3 martie 2015. „Este sănătos ca un director de servicii să aibă un mandat limitat. E un gest de sănătate democratică”, a declarat Eduard Hellvig. Atribuțiile directorului SRI vor fi preluate, cu titlu interimar, de prim-adjunctul său, generalul Răzvan Ionescu.

„Finalizarea proceselor de actualizare operaţională a SRI mă obligă, în egală măsură, şi la analiză cu privire la viitor. Vorbesc despre viitor în raport cu valorile care mă definesc, cu lucrurile în care cred şi sub auspiciile sistemului democratic pe care am ales să-l slujesc. Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director al SRI au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viaţă pe care am parcurs-o în fruntea SRI”, a declarat Eduard Hellvig, într-o declaraţie de presă la sediul SRI.

”Este un gest de sănătate democratică”

Fostul director SRI a precizat că a discutat pe tema demisiei cu preşedintele Klaus Iohannis, în ultimele săptămâni.

”Este o cutumă greşită la noi ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp”, a afirmat Hellvig.

”SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată”

În discursul său, fostul director al SRI a precizat că instituția ”s-a transformat major în acești ani, ca să poată acționa mai eficient și mai adaptat provocărilor actuale, pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI, atât la nivel local cât şi regional. A fost un proces menit să asigure instituţiei un sistem conceptual de securitate integrat, precum şi să îi sporească eficienţa în prevenirea şi contracararea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale”, a spus Hellvig, referindu-se la două proiecte majore – Regio şi Centrio, secondate de multiple etape de reaşezare organizatorică.

”Prin aceste două proiecte de reorganizare, SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată. Proiectul Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea teritorială a instituţiei, pentru a ne adapta la realitățile actuale şi la ameninţările preponderente ale unei arii geografice particulare. Nu mai există astăzi 41 de Servicii în miniatură aferente fiecărui judeţ şi Capitalei. Acum vorbim de o nouă organizare regională, cu mai puține direcții, cu un lanţ de comandă scurtat şi cu o flexibilitate accentuată, care a produs deja rezultate foarte bune. Proiectul Centrio a însemnat pasul următor – adică transformarea din temelii a unităţilor centrale ale Serviciului în raport cu o idee simplă: operaţiunile pe primul loc”, a detaliat directorul care a condus SRI timp de peste opt ani.

Decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României”

Preşedintele Klaus Iohannis îl decorează cu Ordinul Naţional „Steaua României” pe Eduard Hellvig, care a anunţat astăzi că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. „În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informaţii, am decis decorarea domnului Eduard Hellvig cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Comandor”, afirmă şeful statului într-o declaraţie de presă.

Preşedintele Iohannis a apreciat că mandatul lui Eduard Hellvig la SRI a marcat  ”modernizarea consistentă” a instituţiei.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *