Curtea Supremă din Marea Britanie va judeca în octombrie cazul independenței Scoției

Curtea Supremă din Marea Britanie va decide dacă Scoția poate organiza un al doilea referendum anul viitor fără aprobarea Westminsterului.

Curtea Supremă a Regatului Unit a declarat că va audia un caz juridic în octombrie pentru a stabili dacă guvernul scoțian poate organiza un referendum de independență fără acordul guvernului de la Londra. Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon încearcă să organizeze un nou vot anul viitor, dar premierul britanic Boris Johnson a refuzat să permită acest lucru.

Marea Britanie va decide dacă Scoția poate organiza un al doilea referendum

Curtea Supremă a declarat că a stabilit 11 și 12 octombrie ca date provizorii pentru audiere, după ce Sturgeon l-a însărcinat pe cel mai înalt responsabil juridic al Scoției să facă o sesizare privind legalitatea unui nou referendum. Cazul va fi audiat cu aproape un an înainte ca Sturgeon să își propună să organizeze votul, care, potrivit unui proiect de lege publicat de guvern, ar trebui să aibă loc pe 19 octombrie 2023.

Alegătorii scoțieni au respins independența în cadrul unui referendum desfășurat în 2014, 55% dintre ei votând împotriva propunerii și 45% în favoarea acesteia. Guvernul britanic susține că problema a fost rezolvată atunci. Johnson, care a demisionat din funcția de lider al Partidului Conservator la începutul acestei luni, a declarat în repetate rânduri că un referendum privind independența ar trebui să fie un vot „o dată la o generație”.

Ce spune premierul Sturgeon

Într-o scrisoare adresată miercuri lui Sturgeon, el a reiterat poziția guvernului său, spunând că Regatul Unit are probleme mai presante de rezolvat.

„În timp ce țara noastră se confruntă cu provocări fără precedent acasă și în străinătate, nu pot fi de acord că acum este momentul să revizuim o întrebare, la care poporul scoțian a răspuns în mod clar în 2014”, a scris Johnson, al cărui succesor va fi ales în septembrie.

Partidul Național Scoțian (SNP) al lui Sturgeon a susținut că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la care s-a opus majoritatea scoțienilor, înseamnă că întrebarea trebuie să fie supusă unui al doilea vot. Partidele pro-independență au câștigat o majoritate la alegerile parlamentare din Scoția de anul trecut, ceea ce, potrivit lui Sturgeon, conferă guvernului scoțian un mandat pentru organizarea unui nou vot pentru independență.

„Democrația scoțiană nu va fi prizoniera acestui premier sau a oricărui prim-ministru. Scoția va avea ocazia să aleagă independența, fie printr-un referendum în 2023, fie prin alegeri generale”, a declarat Sturgeon.

La 28 iunie, Sturgeon a anunțat că i-a cerut lordului avocat Dorothy Bain să sesizeze Curtea Supremă cu privire la un proiect de lege pentru a stabili dacă este în competența guvernului său să organizeze un astfel de vot fără aprobarea Londrei. În cazul în care instanța se pronunță împotriva unui referendum, SNP ar trata următoarele alegeri generale din Regatul Unit, așteptate în 2024, ca pe un referendum „de facto” și ar lua poziție cu privire la o singură problemă, și anume dacă Scoția ar trebui să devină o țară independentă.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii