SUA acuză Rusia de folosirea armelor chimice împotriva armatei ucrainene

Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis un comunicat miercuri, acuzând Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forțelor ucrainene, încălcând astfel Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), conform informațiilor furnizate de AFP.

Potrivit diplomației americane, Rusia utilizează și agenți anti-revolte ca „metodă de război în Ucraina”. Departamentul de Stat a subliniat că utilizarea acestor substanțe chimice nu reprezintă incidente izolate și este probabil motivată de dorința forțelor ruse de a înlătura forțele ucrainene din poziții fortificate și de a face progrese tactice pe câmpul de luptă.

În contextul acestor acuzații, Washingtonul a anunțat miercuri un nou val de sancțiuni, vizând companii sau persoane ruse sau străine acuzate că au participat la efortul de război rusesc în invazia Ucrainei.

Aceste sancțiuni, alături de cele aplicate companiilor rusești din domeniul apărării și entităților chineze, vizează și mai multe unități de cercetare și companii implicate în programele rusești de arme chimice și biologice.

Departamentul de Stat a subliniat disprețul constant al Rusiei față de obligațiile sale în cadrul CIAC, aducând ca exemplu operațiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, fost opozant al președintelui rus Vladimir Putin, și ale lui Serghei și Iulia Skripal, cu agenți neurotoxici de tip Noviciok.

Potrivit Institutelor americane de sănătate (NIH), cloropicrina este o substanță chimică cu utilizare ca agent de război și pesticid, și prezintă riscuri pentru sănătatea umană în cazul inhalării.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *