Consiliul JAI a respins aderarea României și Bulgariei la Spaţiul Schengen

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins, astăzi, aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.

Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor oficiali europeni, care afirmă însă că discuţiile vor continua pe tema aderării României şi Bulgariei.

În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen au votat pentru aderarea Croației la spațiul Schengen.

„Croația a făcut totul pentru a fi în Schengen și suntem siguri că acest mesaj este pozitiv pentru cetățenii europeni. Din punctul meu de vedere, și România și Bulgaria sunt gata să fie membre ale Schengen și le mulțumesc acestor două țări pentru toată munca lor, pentru tot ce au făcut în ultimul an, în ultimele luni și sunt convins că vremea lor va veni în curând”, a spus ministrul ceh de Interne, Vit Rakusan, a cărui țară deține președinția UE.

Comisarul european, Ylva Johansson: „Vom ajunge la aderarea României și Bulgariei, în acest mandat”

„Am un mesaj pentru cetățenii români și bulgari: meritați să fiți primiți în Schengen, să aveți acces în zona de liberă circulație. Aveți susținere din partea a aproape toate țările membre. Sunt dezamăgită și cred că împart dezamăgirea cu cetățenii României și Bulgariei”, a spus și comisarul european, Ylva Johansson.

Ea a adăugat că rolul Comisiei Europene este să fie optimistă şi a promis că va face din aderarea României şi Bulgariei la Schengen prioritatea mandatului său, care se încheie în 2024.

„Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat, va fi prioritatea mea”, a spus Johansson.

Anterior Consiliului JAI, la mijlocul lunii noiembrie, Comisia Europeană a evaluat pozitiv aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și a recomandat un vot în această direcție, în cadrul reuniunii Consiliului JAI.

Comisia Europeană: Bulgaria și România au finalizat procesul de evaluare Schengen în 2011

”Bulgaria și România au finalizat cu succes procesul de evaluare Schengen în 2011. Consiliul a recunoscut finalizarea procesului de evaluare în două concluzii separate ale Consiliului, însă de mai bine de 11 ani nu a fost luată nicio decizie a Consiliului privind ridicarea frontierelor interne. Având în vedere timpul scurs din 2011, precum și în vederea consolidării încrederii reciproce și în semn de recunoaștere a evoluției normelor Schengen din 2011, Bulgaria și România au emis o declarație comună în cadrul Consiliului în martie 2022”, a evidențiat Comisia Europeană.

Bulgaria și România au invitat o echipă de experți, sub coordonarea Comisiei, pentru a examina aplicarea celor mai recente evoluții ale normelor Schengen. ”Această misiune voluntară de anchetă, care a avut loc în octombrie 2022, a confirmat faptul că Bulgaria și România nu numai că au continuat să pună în aplicare noile norme și instrumente, dar că au consolidat în mod substanțial și aplicarea generală a arhitecturii Schengen în toate dimensiunile sale”, subliniază raportul emis de executivul european, din luna noiembrie.

Spațiul Schengen este format din 22 de țări ale Uniunii Europene, iar din aceasta nu fac parte Bulgaria, România, Croația, Cipru și Irlanda. Din acest spațiu fac parte, de asemenea, și patru țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Decizia de admitere a unui stat în spațiul Schengen poate fi adoptată numai cu unanimitate de voturi, la nivelul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *