Confruntarea Zelenski – Orban: Libertate sau complicitate criminală?

”România știe ce e demnitatea, deci va fi alături de noi într-un moment crucial”, a spus președintele Ucrainei în intervenția sa la Summit-ul șefilor de state și guverne din UE. Zelenski a apreciat, stat cu stat, sprijinul primit din partea UE. Dar a reproșat Germaniei că i s-a alăturat ”puțin cam târziu”. Și s-a dezlănțuit la adresa principalului pion al lui Putin în Europa, Viktor Orban:

”Ungaria: aici vreau să mă opresc și să fim sinceri, odată pentru totdeauna. Voi trebuie să decideți pe cine susțineți. Am fost la Budapesta, ador orașul vostru. Am fost acolo de multe ori, e un oraș foarte frumos, ospitalier și oamenii la fel. Ați avut momente tragice, v-am vizitat faleza, am văzut monumentul ”Pantofii de pe malul Dunării”, a spus Zelenski, referindu-se la memorialul dedicat evreilor maghiari împușcați pe malul fluviului, în iarna ’44-’45, de regimul fascist de la Budapesta, ansamblul fiind denumit „Pantofii de pe malul Dunării”.

Ascultă, Viktor, tu știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, du-te la memorialul vostru, uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmpla din nou în zilele noastre. Asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii, bunici, cu miile. Și aceste mii nu mai sunt. Și tu eziţi dacă să impui sancţiuni sau nu? Şi eziti dacă să lași armele să treacă sau nu? Şi eziti dacă să faci comerţ cu Rusia sau nu? Nu e timp pentru ezitări. E momentul să decizi. Noi credem în voi. Avem nevoie de sprijinul vostru. Credem în oamenii voștri. Credem în Uniunea Europeană”, a pledat președintele Ucrainei.

De cine se simt maghiarii mai aproape: de martirii lor pentru libertate de la 1956 sau de crimele unui dezaxat ca Bela Kun, instrument sângeros al Rusiei?

În replică, Viktor Orban a transmis sec prin biroul său de presă că respinge cererile președintelui ucrainean, pentru că acestea „contravin intereselor Ungariei”. ”Ungaria nu poate permite ca prețul războiului să fie plătit de familiile maghiare. Prin urmare, la fiecare for european, ca şi până acum, vom continua să ne opunem extinderii sancţiunilor asupra surselor de energie ruseşti”, a comunicat şeful Biroului de presă al prim-ministrului ungar.

O poziţie în acord cu declaraţia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, înaintea vizitei făcute de Orban lui Putin, în februarie: „Noi apreciem abordarea independentă a Ungariei în urmărirea propriilor interese şi alegerea partenerilor”. De la cariera la vârful Kominternului a lui Bela Kun, la pactizarea lui Orban cu Putin e numai un pas. Moscova are o tradiţie de peste un secol în organizarea Internaţionalelor morţii, de la cea comunistă, interbelică, până la cea naţionalistă a zilelor noastre.

La 3 aprilie, în Ungaria, vor fi alegeri. Va fi reales Viktor Orban? Să fi uitat ungurii că ei au fost primii, în Est, care au trăit ceea ce pătimesc acum ucrainenii? În 1956, când Revoluția maghiară anti-sovietică a fost înăbușită în sânge de Armata Roșie, au fost omorâți 2.500 de unguri, 13.000 au fost răniți, 16.000 deportați  și 100.000 exilați.

De cine se simt maghiarii mai aproape: de martirii lor pentru libertate sau de crimele unui dezaxat ca Bela Kun, instrument sângeros al Rusiei, responsabil de mii de morţi în Transilvania şi Ungaria anului 1919, apoi de masacrarea a peste 50.000 de militari şi civili anti-bolşevici din Crimeea războiului civil, a căror execuţie a ordonat-o, ca şef al Comitetului Revoluţionar Regional, deşi le promisese amnistia în schimbul predării?

La 3 aprilie, va fi momentul adevărului pentru Ungaria: Libertate sau complicitate criminală?

Horia Blidaru

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *