Comisia Europeană a publicat raportul anual privind statul de drept în statele membre ale UE

Potrivit celui de-al patrulea raport privind statul de drept, în ultimul an nu a existat o deteriorare semnificativă a democrației în rândul celor 27 de state membre. Raportul , realizat de Comisia Europeană, a evaluat diverse domenii, cum ar fi libertatea mass-media și a instanțelor judecătorești, precum și eforturile de combatere a corupției.

Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei, a semnalat câteva aspecte importante în timpul unei conferințe de presă de miercuri de la Bruxelles și declarat că nu a existat niciun regres semnificativ în vreun stat membru. Cu toate acestea, a recunoscut că există încă loc de îmbunătățiri în multe domenii.

Raportul a ridicat îngrijorări cu privire la Polonia, subliniind lipsa de progres în domenii cheie, cum ar fi asigurarea independenței urmăririlor penale la nivel înalt și a procedurilor echitabile în acordarea licențelor media.

Libertatea și pluralismul mass-media a fost declarat ca fiind în pericol în mai multe țări, inclusiv Bulgaria, Polonia, România, Ungaria, Croația, Cipru, Grecia, Slovenia și Malta.

Deși au existat unele ameliorări în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar în Ungaria, în contextul în care Budapesta încearcă să deblocheze accesul la fondurile UE, guvernul Orban a continuat să mențină starea de urgență încă din 2020, subminând securitatea juridică și afectând activitățile și stabilitatea întreprinderilor pe piața unică

Spania, care urmează să organizeze alegeri naționale, a primit un avertisment cu privire la starea sistemului său de justiție. Cu toate acestea, raportul nu a abordat revoltele recente din Franța și nici nu a acoperit pe larg forța excesivă folosită de poliția din țară, afirmând că este de competența instanțelor franceze să evalueze fiecare situație în mod independent.

În general, raportul indică o democrație stabilă în UE, dar subliniază necesitatea unor eforturi continue pentru a consolida instituțiile democratice și a proteja statul de drept în statele membre.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *