Cheltuielile cu războiul îngroapă economia Rusiei

Rusia și-a dublat cheltuielile militare în anul 2023, până la peste 100 de miliarde de dolari – o treime din totalul cheltuielilor publice, potrivit unui document consultat de Reuters care scoate la lumină majorarea costurilor cu războiul din Ucraina şi presiunile crescute asupra finanţelor publice ale Rusiei.

Conform documentului, numai în prima jumătate a acestui an Rusia a cheltuit pentru apărare o sumă mai mare cu 600 de miliarde de ruble decât ţinta de 4.980 miliarde de ruble (54 de miliarde de dolari) – pe care a stabilit-o iniţial pentru întregul an 2023.

În primele şase luni ale anului în curs, cheltuielile pentru apărare ale Rusiei s-au ridicat la 5.590 de miliarde de ruble, adică 37,3% din cheltuielile totale de 14.970 miliarde ruble din primul semestru.

Comparativ, planurile bugetare ale Rusiei prevedeau că numai 17,1% din fondurile totale urmau să fie cheltuit pentru apărare naţională.

Deficit bugetar imens: 28 miliarde de dolari

Creşterea cheltuielilor cu apărare a provocat un deficit care se ridică deja la aproximativ 28 de miliarde de dolari. Iar o continuă majorare a cheltuielilor cu apărarea va agrava şi mai mult deficitul Rusiei.

Documentul consultat de Reuters include şi o nouă estimare conform cărora cheltuielile cu apărarea pentru întregul an 2023 ar urma să se ridice la 9.700 miliarde de ruble (105 miliarde de dolari), adică o treime din ţinta totală de cheltuieli – cea mai mare sumă cheltuită cu apărarea din ultimul deceniu.

În mod normal, Rusia este un exportator net şi încheia anul cu un excedent bugetar, dar 2023 este al doilea an la rând când țara va afişa un deficit bugetar, în condiţiile în care în primele şase luni valoarea exporturilor de energie a scăzut cu 47% în ritm anual.

Singurul element care a impulsionat economia țării a fost producţia de armament, care a stat la baza revenirii pe creştere a economiei, după o contracţie a PIB-ului de 2,1% în 2022. Însă, pe măsură ce creştere finanţare pentru apărare, alte domenii – precum finanţarea pentru şcoli, spitale şi drumuri – încep să aibă o finanțare tot mai redusă.

Prognoza de creştere economică pentru acest an a Băncii Rusiei este cuprinsă între 1,5% şi 2,5%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional mizează pe un avans de doar 0,7%.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *