Cereale ucrainene: Ciolacu pregătește un plan de despăgubiri pentru fermierii români

În ședința de guvern de astăzi, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Agriculturii să pregătească un plan de despăgubire pentru fermieri, în cazul în care Comisia Europeană va decide, mâine, să prelungească importul de cereale ucrainene.

”Îi cer ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a spus că este vital să fie susţinuți agricultorii români, care înregistrează mari pierderi. Ca urmare a intrării unei cantități imense de produse agricole din Ucraina – care nu mai sunt livrate către alte țări, ci rămân pe teritoriul nostru – fermierii români spun că sunt nevoiți să-și comercializeze marfa la prețuri mult mai mici, iar unii dintre aceștia au rămas chiar cu produsele nevândute.

”Ne vom consulta cu partenerii europeni şi sper să fie solidari cu acest demers”, a mai spus Ciolacu.

Guvernul a adoptat, astăzi, un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru fermierii români, afectați de importul de cereale din Ucraina.

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a permis doar trecerea cerealelor prin Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România – fără importuri. Măsurile europene presupun ca grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina să poată fi vândute doar în celelalte 22 de state UE.

Dar aceste măsuri expiră mâine, pe 15 septembrie.

România și Ungaria au cerut Comisiei să prelungească această măsură – de interzicere a importurilor în cele 5 țări – până la sfârșitul anului.

Polonia a fost și mai categorică și a anunțat că, dacă executivul european nu va prelungi embargoul cerealelor ucrainene, va fi nevoită să interzică acest lucru, printr-o măsură națională.

Bulgaria a anunțat, ieri, că este în favoarea reluării importurilor de cereale. Premierul Nikolai Denkov a cerut, în schimb, guvernului să solicite Comisiei Europene despăgubiri suplimentare pentru pierderile producătorilor agricoli bulgari.

Facebook

Comentarii

92 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *