Boris Johnson și Liz Truss, împotriva acordului Brexit al lui Rishi Sunak

Foștii prim-miniștri Boris Johnson și Liz Truss vor vota împotriva acordului dintre Marea Britanie și UE privind normele comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord, ceea ce reprezintă o lovitură pentru eforturile lui Rishi Sunak de a uni Partidul Conservator în spatele acordului.

Într-o declarație transmisă către POLITICO London Playbook înainte de primul vot parlamentar al acordului de miercuri, Johnson a declarat că cadrul Windsor al lui Sunak „nu este acceptabil”. El a avertizat că acordul fie va lăsa Irlanda de Nord „capturată de ordinea juridică a UE”, fie va însemna că „întreaga Mare Britanie nu a fost în măsură să se despartă în mod corespunzător și să profite de Brexit”.

„Acest lucru nu este acceptabil. În schimb, cea mai bună cale de acțiune este să continuăm cu proiectul de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord și să ne asigurăm că preluăm controlul înapoi”, a spus el. Johnson se referea la un plan al Regatului Unit, între timp abandonat, de a anula unilateral controversatul protocol al Irlandei de Nord – care menținea regiunea legată de standardele UE privind bunurile.

O declarație a purtătorului de cuvânt al lui Truss a spus mai târziu miercuri dimineață: „După ce a examinat în detaliu frânarea Stormont și cadrul Windsor, Liz a decis să voteze împotriva instrumentului statutar în această după-amiază”.

Sunak a obținut acordul dintre UE și Marea Britanie în februarie, după luni de negocieri. Premierul britanic a ținut să obțină binecuvântarea atât a DUP, care a părăsit anul trecut instituțiile de împărțire a puterii din regiune în semn de protest față de protocol, cât și a propriilor săi deputați conservatori. Deși Partidul Laburist, aflat în opoziție, a declarat că susține acordul lui Sunak, autoritatea premierului ar putea fi afectată dacă va fi nevoit să se bazeze pe voturile opoziției.

Primul vot de miercuri se referă la așa-numita „frână Stormont” a acordului, care ar da Adunării Irlandei de Nord, în prezent desființată, puterea de a obiecta la orice noi reglementări UE care urmează să se aplice în regiune, cu condiția ca părțile să fie de acord să restabilească administrația de împărțire a puterii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *