Adunarea Națională de la Chișinău cere aderarea la UE. ”Republica Moldova este Europa” – preşedinta Parlamentului European

Peste 75.000 de cetățeni, la Adunarea Națională „Moldova Europeană” de la Chișinău, au adoptat duminică o rezoluție prin care se cere aderarea urgentă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația cere modificarea Constituției ”pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, deschiderea negocierilor de aderare, o transpunere rapidă a legislației europene și interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană. Documentul vizează, de asemenea, problema transnistreană și războiul din Ucraina.

”Europa este Republica Moldova. Republica Moldova este Europa. Moldova nu este singură”, a spus duminică, în limba română, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în discursul său de la Adunarea Naţională „Moldova Europeană”, relatează Radio Chişinău.

”Republica Moldova este gata pentru integrarea în piaţa unică europeană”, a afirmat Roberta Metsola.

blank

„Proiectul nostru de ţară şi obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susţinerea Uniunii Europene în acest drum şi asta o cere poporul Republicii Moldova. A cerut-o de fiecare dată când a ieşit în stradă să-şi apere drepturile, a cerut-o la alegeri, o cere acum când, iarăşi, ne-am adunat împreună pentru a decide soarta Moldovei. Europa este mai mult decât o lozincă politică, Europa este un mod de viaţă, un vis care trebuie să devină realitate şi este şansa poporului nostru să trăiască în pace, în linişte şi în belşug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi”, a transmis Maia Sandu, conform Agerpres.

”Putem fi în siguranţă doar împreună cu familia europeană” – Maia Sandu

„Moldova europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici şi de nădejde, care nu ne vor lăsa singuri în faţa agresorilor ce aduc războaie şi ucid oameni. Putem fi în siguranţă doar împreună cu familia europeană. Războiul este azi departe de casele moldovenilor pentru că ucrainenii luptă eroic şi îşi dau viaţa pentru pământul şi neamul lor. Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub şantajul Kremlinului. Vrem să ţinem ţara şi copiii noştri departe de pericolul războiului. Doar fiind membri ai Uniunii Europene nu vom fi singuri şi vom avea garanţia siguranţei şi păcii pentru moldoveni. Moldova s-a desprins cu greu de trecutul în care depindea prea mult de Kremlin şi acum se uită mândră spre un viitor european”, a președinta Maia Sandu.

Pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este chisinau-2.jpg

Rezoluția adoptată de participanții la marea adunare populară prevede următoarele:

”Noi, cetățenii Republicii Moldova, cerem clasei politice, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor:

  1. Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.
  2. Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
  3. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării.
  4. Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.
  5. Să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și a ridica nivelul de trai la standardele europene și pentru modernizarea localităților, așa încât toți cetățenii să aibă acces la servicii și utilități de calitate, la nivel european.
  6. Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri.
  7. Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră.”

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *